Új adatok állnak rendelkezésre a Holdon lévő vízmolekulák mozgásáról

Forrás: Shutterstock / Készítette: Belish -
vízmolekula tudós víz kutatás űrkutatás mozgás Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már eddig is tudni lehetett, hogy található bizonyos mennyiségű víz a Holdon, ám a vízmolekulák  mozgásáról egyelőre keveset tudtak a tudósok. Most azonban új információk kerültek felszínre.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája olyan adatokat szolgáltatott nemrégiben a kutatóknak, amelyek egy lépéssel közelebb vihetik az embereket ahhoz, hogy a Holdra utazhassanak.

Érdekes a vízmolekulák mozgása a Holdon Forrás: Shutterstock / Készítette: Belish

A szondán lévő Lyman Alpha Mapping Project nevű eszköz ultraibolya sugarakkal igyekszik felmérni a Hold vízkészletét. Most kiderült, hogy a vízmolekulák bonyolult ciklusokban mozognak, amelyeknek köze van a napszakhoz és a hőmérséklethez is – írja a Digital Trends.

A kutatók korábban már tudták, hogy a vízmolekulák kötődnek a regolitokhoz, ám az eddig rejtély volt, hogy miért találhatók meg más-más helyeken más-más napszakokban. Úgy vélik, ha többet tudunk meg a bolygón lévő víz tulajdonságairól, az közelebb viheti az embert a Holdra utazásokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.