A világ nagy részére „rászabadíthatja” a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés

Fotó: Tuba Zoltán [origo] -
globális felmelegedés betegség szúnyog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés miatt – figyelmeztetnek a kutatók.

„A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: „A szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben”.

Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) – a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül – írja a medicalxpress.com. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.
A globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a világ csaknem teljes népessége ki lesz téve a betegségek fenyegetésének valamikor a következő öt évtized folyamán. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.

A szúnyogokat a bolygó legveszélyesebb állatai közé sorolják Fotó: Tuba Zoltán [origo]


„Ezek a betegségek, amelyekre úgy gondolunk, mint szigorúan a trópusi területekre korlátozódó kórokra, már most felütötték a fejüket az olyan számukra kedvező éghajlatú területeken, mint például Florida, mivel az emberek szerte a világba eljuttatják a különböző kórokozókat” – magyarázta Ryan. „Az olyan helyeknek, mint Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei, amelyek eddig túl hűvösek voltak a vírusok számára, most olyan új betegségekkel kell szembenézniük, mint a dengue-láz” – tette hozzá Carlson.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás által legsúlyosabban érintett térségekben, beleértve Nyugat-Afrikát és Délkelet-Ázsiát, az ázsiai tigrisszúnyogok populációjának komoly visszaesésére kell számítani. „Ez úgy hangozhat, mint egy félig jó, félig rossz forgatókönyv, ám az az igazság, hogy ez teljes egészében rossz” – húzta alá Carlson, hozzátéve, ha egy régió túlságosan felmelegszik ahhoz, hogy a dengue-láz terjedni tudjon, akkor ott egyéb, de ugyanolyan súlyos fenyegetésekkel kell szembenézni.

Harry herceg kiakadt amiatt, hogy az alkalmazottai gúnynevet adtak feleségének, Meghannekhttp://www.life.hu/sztarok/20190329-harry-herceg-kiakadt-amiatt-hogy-az-alkalmazottai-gunynevet-adtak-felesegenek-meghannak.htmlHarry herceg érthető módon nagyon kiakadt amiatt, hogy az alkalmazottai a feleségét, Meghan Markle-t gúnyolják. TV + Sztárok--Négy napig bujkált Növényi Norberthttp://www.life.hu/sztarok/20190330-negy-napig-bujkalt-novenyi-norbert.htmlAz egykori olimpikon tizenévesen úgy gondolta, világgá megy. Ígéretét tettre is váltotta, négy napig rejtőzködött a családja elől. TV + Sztárok--Baukó Éva ismét nyilatkozott Talmácsi Gáborrólhttp://www.life.hu/sztarok/20190330-bauko-eva-ismet-nyilatkozott-talmacsi-gaborrol.htmlBaukó Éva tegnap tálalt ki kamerák előtt Talmácsi Gáborral való kapcsolatáról és a szexuális életükről. A műsor után pedig a Borsnak is nyilatkozott. TV + Sztárok--A várandós Lilu elbúcsúzott: egy ideig nem lesz láthatóhttp://www.life.hu/sztarok/20190330-a-varandos-lilu-elbucsuzott-egy-ideig-nem-lesz-lathato.htmlLilu eltöltötte utolsó munkanapját, Instagramon pedig el is búcsúzott a munkahelyétől. TV + Sztárok--Eltemették a Prodigy frontemberét, Keith Flintethttp://www.life.hu/sztarok/20190330-eltemettek-a-prodigy-frontemberet-keith-flintet.htmlEltemették a Prodigy frontemberét: rengetegen búcsúztak az énekestől. TV + Sztárok--Újra képernyőn Bálint Antónia és Rába Tímeahttp://www.life.hu/sztarok/20190329-ujra-kepernyon-balint-antonia-es-raba-timea.htmlÉvekkel ezelőtt visszavonult a közszerepléstől Bálint Antónia műsorvezető. Most azonban a barátnőjével, Rába Tímea modellel együtt részt vett a Pénzt vagy éveket! című műsorban. TV + Sztárok



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.