Óraátállítás: március 31-től jön a nyári időszámítás, ne felejtsd el

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard -
nyári időszámítás óraátállítás fény energia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombatról vasárnapra virradóra az órát előrébb kell állítani, vagyis jön a nyári időszámítás. 

Ugyan az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta az óraátállítás megszüntetését, még 2021-ig állítgatnunk kell ide, majd oda. Március 31-én, hajnali kettő órakor kell hajnali 3-ra állítani, vagyis vesztünk egy órát: ez a nyári időszámítás. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

Itt a nyári időszámítás Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint a nyári időszámítás sok országban elfogadott rendszer, amely azon az elven alapul, hogy a lakosság kevesebb áramot fogyaszt, ha az ébren töltött idejük illeszkedik a természetes világossághoz.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik. A közösségi közlekedést pedig a következőképp érinti: a

BKK tájékoztatása szerint a 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak,

egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utazástervező csak korlátozottan fog működni, ezért a BKK arra kéri az utasokat, a cég honlapján található frissített menetrendi információkat is vegyék figyelembe.

A MÁV közleménye szerint

az eredetileg 2 és 3 között induló vonatok 3-kor fognak indulni.

Két nemzetközi vonatot is érint az átállítás, mindkét esetben útközben éri őket a nyári időszámítás. A Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson, onnan a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor tovább. A Bukarest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között, tehát a vonat Békéscsabáról indul majd tovább már a nyári időszámítás szerint, 3 órakor – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.