Magyarországra is került a cukorkából, amelyben szabálytalanságra bukkantak

színezék Magyarország cukorka Nébih szabálytalanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szlovák hatóság kereskedelmi ellenőrzés során a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki a szlovák hatóság a gyermekeknek szánt nyelvszínező cukorkában – írják a Nébih oldalán.

A termék adatai:

  • A termék megnevezése: Kiss me – colouring soluble candies (citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)
  • Tételazonosító: AKD
  • Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
  • Kiszerelés: 100 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.1754
Ebben a cukorkában találták a túlzott mennyiségű színezőanyagot Forrás: Nébih

E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”) tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza.

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az úgynevezett Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129), és a neukokcin (E124) mellett.

Dean Smethurst azt hitte, hogy hatalmas összeg nyert a lottón, de kiderült, hogy nemhttp://www.life.hu/news/20190514-dean-smethurst-azt-hitte-hogy-hatalmas-osszeg-nyert-a-lotton-de-kiderult-hogy-nem.htmlCsaládi nyaralást és lakásfelújítást is tervezett Dean Smethurst, amikor azt hitte, hogy hatalmas összeget nyert a lottón. Végül kiderült, hogy csupán 6 fontot. A férfi teljesen összeomlott. NewsAFPIdőjárás: Németh Lajos elárulta, mikor ér véget a májusi télhttp://www.life.hu/news/20190514-idojaras-nemeth-lajos-elarulta-mikor-er-veget-a-majusi-tel.htmlAz utóbbi napokban leginkább téliesnek tűnt az időjárás, Németh Lajos most elárulta, már nem kell sokat várni arra, hogy visszatérjen a jó idő. NewsOrigoDrogos szülei holtteste mellett találták meg a kétéves kislánythttp://www.life.hu/news/20190514-drogos-szulei-holtteste-mellett-talaltak-meg-a-2-eves-kislanyt.htmlDorgtúladagolásban halt meg egy pár a hónap elején Kijevben. Kétéves kislányuk egy hétig vagy még tovább élt a szülők holtteste mellett. Kiszáradt, alultáplált volt, de csodával határos módon túlélte. NewsOrigoÚjabb elmélet Madeleine McCann eltűnéséről: pedofil ismerősnek lehet köze hozzáhttp://www.life.hu/news/20190514-ujabb-elmelet-madeleine-mccann-eltuneserol-pedofil-ismerosnek-lehet-koze-hozza.htmlEgy volt nyomozó állítása szerint Madeleine McCann eltűnéséhez a család pedofil ismerősének lehetett köze. News--Állítólag ismerhette gyilkosát a magyar nő, akinek testét egy londoni fagyasztóban találták meghttp://www.life.hu/news/20190514-ismerhette-gyilkosat-a-magyar-no-akinek-testet-egy-londoni-fagyasztoban-talaltak-meg.htmlEgy magyar nő és egy másik áldozat holttestét találták meg egy londoni fagyasztóban: a rendőrség egyelőre nem tudja a haláluk okát, de az idejét sem. Állítólag a magyar nő ismerhette a gyilkosát. NewsOrigoNem hívta meg a legjobb barátnőjét az esküvőjére, mert a nő megnagyobbíttatta a melléthttp://www.life.hu/news/20190513-nem-hivta-meg-legjobb-baratnojet-az-eskuvojere-mert-a-no-megnagyobbittatta-melleit.htmlNem hívta meg a legjobb barátnőjét az esküvőjére egy menyasszony, mert a nő nem sokkal a ceremónia előtt műttette meg a melleit. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.