Hajózási szövetség: 75 éve nem volt ilyen súlyos hajóbaleset az országban

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
Parlament turista Duna Dél-Korea hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajóbaleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek.

A szakember elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, és akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.
Az okokról azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négyméteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását. Mivel szerda este nem voltak annyira rosszak a látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – tette hozzá.

Tűzoltók és rendőrök a Müpa előtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12–15 kilométer / órával tud haladni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd – mondta Horváth Imre –, hiszen a hajók mozgását egy külső feketedoboz rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, így követnek minden hajót.
A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, és olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este Budapesten a Dunán a Margit híd közelében, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba, több embert még mindig keresnek. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.

Időjárás: tornádó alakult ki Debrecenbenhttp://www.life.hu/news/20190530-idojaras-tornado-alakult-ki-debrecenben.htmlA szakadó eső szinte az egész országot elérte tegnap, Hajdú-Bihar megyében is tombolt a vihar. Olyannyira, hogy Debrecenben még tornádó is kialakult. NewsOrigoEgy nyugalmazott rendőr elárulta, szerinte hova rejthették VV Fanni testét http://www.life.hu/news/20190530-egy-nyugalmazott-rendor-elarulta-szerinte-hova-rejthettek-vv-fanni-testet.htmlMindent megtesz a rendőrség azért, hogy VV Fanni testét megtalálják, de egyelőre hiába minden erőfeszítés. Egy nyugalmazott nyomozó most újabb elmélettel állt elő, ami fordulatot hozhat az ügyben. News--Dunai hajóbaleset: videón, ahogy a szállodahajó maga alá gyűri a Hableánythttp://www.life.hu/news/20190530-dunai-hajobaleset-videon-ahogy-a-szallodahajo-maga-ala-gyuri-a-hableanyt.htmlAz Időkép webkamerája rögzítette a tegnap esti hajóbalesetet a Parlamentnél, a Hotel Victoria tetejéről. A kamera folyamatosan a Parlamentre és a Margit-híra fókuszál.NewsOrigoHeten meghaltak, heten megsérültek, több embert még keresnekhttp://www.life.hu/news/20190530-heten-meghaltak-heten-megserultek-tobb-embert-meg-keresnek.htmlHeten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik hajó elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán. News--Eltiltották a vezetéstől azt a nőt, aki Fülöp herceggel karambolozotthttp://www.life.hu/news/20190529-eltiltottak-a-vezetestol-azt-a-not-aki-fulop-herceggel-karambolozott.htmlMinden lehetséges fórumon azt hangoztatta Emma Fairweather, hogy a 98 éves Fülöp hercegnek már nem kellene vezetnie. Most mégis őt tiltották el a vezetéstől. News--A "lúgos orvos" kártérítéséből negyedmillió forintot meg kell kapnia a támadás sértettjénekhttp://www.life.hu/news/20190529-a-lugos-orvos-karteritesebol-negyedmillio-forintot-meg-kell-kapnia-a-tamadas-sertettjenek.htmlA "lúgos orvos" kártérítéséből negyedmillió forintot meg kell kapnia a támadás sértettjének – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. News--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.