Dunai hajóbaleset: a TEK elmondta, hogyan azonosítják az áldozatokat

halál Hableány ujjlenyomat TEK Dunai hajóbaleset áldozat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajtótájékoztatók tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, a dél-koreai szakértők vezetője és a hazai szakértők a Margitszigeten, a TEK ideiglenes bázisán.

A TEK ideiglenes bázisán, a Margitszigeten tartottak sajtótájkoztatót a hazai szakértők, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai és a dél-koreai szakértők vezetője. A Blikk cikke szerint a szakértők az Interpol DVI Protocol áldozatazonosító eljárását alkalmazzák majd.

Az ilyen mértékben roncsolódott holttesteknél már nem lehet igazolvány alapján azonosítani, így az ujjlenyomat, a DNS és a fogászati lelet segíthet. Az azonosításban az ügymenet meggyorsítása érdekében a helyszínen tartózkodik egy dél-koreai csapat is, akik a levett nyomokat azonnal össze tudják hasonlítani a saját adatbázisaikkal, jelentősen meggyorsítva az azonosítást – írja a Blikk.

Mentőcsapat tagjai úszó pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy különleges eljárással folyadékot fecskendeznek a szövetekbe, így le tudják venni az áldozatok ujjlenyomatait. Dél-Koreában az első személyi igazolvány készítésekor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, így az azonosítás gyorsan megtörténhet. Aki még ennél fiatalabb volt, ott a DNS-vizsgálat segít. Az eddig előkerült áldozatokat ujjnyom alapján azonosították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.