Dunai hajóbaleset: belátható távolságban van a Hableány kiemelése

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
Hableány Dunai hajóbaleset kiemelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Belátható távolságban van a Hableány kiemelése, a hajó rövidesen emelhetővé válik – jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője hétfőn Budapesten, a Margit hídhoz közel elsüllyedt személyhajó kiemelésével kapcsolatos helyzetről tájékoztatva.

Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón ismertette: a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el, és fel vannak adva az uszályokra. Úgy fogalmazott, egyelőre nincs konkrét időpontja a kiemelésnek, de "ha lehet, erőltetnénk".

Elmondta: délután a bárkán 50 Celsius-fok van, ezért egy kevésbé meleg, reggeli óra "szerencsésebb lehet" a kiemelésre. Azonban éjszaka biztosan nem kezdik meg a kiemelést a rossz látási viszonyok miatt. Hozzátette: a Clark Ádám úszódaru hamarosan elfoglalja a helyét, ahonnan az emelést végrehajtja, és akkor áll össze a négy hajóból álló úszómű. Kifejtette, hogy a darushajó pozicionálása, rögzítése, az úszómű összeigazítása a sodrásban nem egyszerű. Ha összeigazították a hajókat, még egyszer ellenőrzik a hevederekhez rögzített kötélrendszert. "Ha ez megvan, készen állunk az emelésre" – jegyezte meg. Szólt arról, nagyon fontos, hogy minden a helyén legyen az emelésnél, hiszen 70 éves a hajótest, és bár engedéllyel rendelkezve hajózott a Dunán, nem tudható, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott. Közölte: mindent megtesznek, hogy a hajó egyben kiemelhető legyen. "Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a testtel történik valami" – fűzte hozzá.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője Fotó: Mudra László - Origo


Jasenszky Nándor ismertette a kiemelés folyamatát is. Eszerint az emelés nagyon lassú lesz, először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja. Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva. A következő emelési szakaszban a napozófedélzet szintjének maradványai jelennek meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott. Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta. Tájékoztatása szerint: ha átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz. A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

A dunai hajóbalesetről szóló cikkeinket itt olvashatod.

Dunai hajóbaleset: eltemették a Hableány-katasztrófa két áldozatáthttp://www.life.hu/news/20190610-dunai-hajobaleset-eltemettek-a-hableanykatasztrofa-ket-aldozatat.htmlA dunai hajóbaleset négy halálos áldozatát már hazaszállították Dél-Koreába, kettejüket pedig már el is temettek. A férfi és a nő egy párt alkottak – írja a Yonhap dél-korai hírügynökség. News--Dunai hajóbaleset: intenzíven apad a folyó a fővárosban, ami kedvez a Hableány kiemelésénekhttp://www.life.hu/news/20190610-dunai-hajobaleset-intenziven-apad-a-folyo-a-fovarosban-ami-kedvez-a-hableany-kiemelesenek.htmlBudapestnél folyamatos, a korábban jelzettnél némileg intenzívebb apadás valószínűsíthető a Dunán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn. NewsDunai hajóbaleset: újabb holttestet találtak a Dunában Érdnélhttp://www.life.hu/news/20190609-dunai-hajobaleset-ujabb-holttestet-talaltak-a-dunaban-erdnel.htmlMájus 29-án este 9 óra 15 perckor a Viking nevű szállodahajó nekiment a Hableány névre hallgató személyhajónak, amely 7 másodperc alatt elsüllyedt egy koreai turistacsoporttal a fedélzetén. 7 ember csodával határos módon túlélte a balesetet, 7 ember holttestét azonnal megtalálták, a többi áldozatot pedig folyamatosan keresik a hatóság emberei a Duna magyarországi szakaszán. News--Dunai hajóbaleset: újabb holttestet találtak Érdnélhttp://www.life.hu/news/20190608-dunai-hajobaleset-ujabb-holttestet-talaltak-erdnel.htmlÚjabb női holttestet találtak a Dunában Érdnél; vélhetően ő is a múlt heti hajóbalesetben vesztette életét – jelentette be az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője. News--Dunai hajóbaleset: továbbra is veszélyes körülmények között dolgoznak a búvárokhttp://www.life.hu/news/20190608-dunai-hajobaleset-tovabbra-is-veszelyes-korulmenyek-kozott-dolgoznak-a-buvarok.htmlTovábbra is nehéz és veszélyes körülmények között dolgoznak a Dunában a búvárok a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableánynál – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat délutáni Híradójában. NewsOrigoDunai hajóbaleset: így tölti a mindennapjait a börtönben Jurij C., a Viking Sigyn kapitányahttp://www.life.hu/news/20190608-dunai-hajobaleset-igy-tolti-a-mindennapjait-a-bortonben-jurij-c-a-viking-sigyn-kapitanya.htmlAz ukrán hajóskapitány, Jurij C., aki a Viking Sigyn szállodahajót vezette a dunai hajóbalesetkor, egy budapesti fegyintézetben várja, hogyan alakul az ügye. News



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.