Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog: 22 fajta vírust terjeszthet

csípés szúnyog tigrisszúnyog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője – figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja.

Magyarországon 2014-ből van adat a tigrisszúnyogról Baja mellől, 2015-ben a déli-délnyugati határ mentén a nagyobb kamionforgalmú utak mellett vizsgálták az invazív csípőszúnyogfajokat, és négy település mellett tudtak a kutatók zebraszúnyogot azonosítani. Magyarországon nyáron behurcolt példányokkal lehet találkozni, ezek azonban még nem képeznek stabil populációkat, azaz nagy valószínűséggel nem élik túl a hideg teleket – olvasható az összegzésben.

A rovart a tigrishez hasonló csíkos megjelenése miatt hívják tigrisszúnyognak Forrás: James Gathany / Wikipedia


Az ázsiai tigrisszúnyog aktívan csípi az embert, a házi és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22-féle vírust terjeszthet, ezek közül Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zikavírusnak is.
A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér szúnyog nem él Magyarországon – közölte az MTA Ökológiai Kutatóközpont.

A mintegy 5 milliméter hosszúságú imágók fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti oldalán. Tojásai körülbelül 1 milliméter hosszúak, sötétbarna vagy fekete színűek. Tojásait a tigrisszúnyog nem a víz felszínére, hanem a felszín fölötti aljzatokra rakja. Tojásai hideg- és szárazságtűrők, például használt gumiabroncsok szállítása során vagy szerencsebambuszok vizében nagy távolságokra el tudtak jutni Délkelet-Ázsiából.

A tigrisszúnyogot Európában először Albániában mutatták ki 1979-ben, mára pedig szinte az egész kontinensen megtalálható. A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a lakosság segítségét várja.

Időjárás: Németh Lajos szerint a héten nem tér vissza a kánikulahttp://www.life.hu/news/20190617-idojaras-nemeth-lajos-szerint-a-heten-nem-ter-vissza-a-kanikula.htmlTegnap heves zivatarokkal ért véget az év első hőhulláma, Németh Lajos pedig elárulta, mire számíthatunk a héten, visszatér-e a forróság. NewsOrigoÍgy védekezz a szúnyogok ellenhttp://www.life.hu/news/20190617-igy-vedekezz-a-szunyogok-ellen.htmlKiderült, miért szaporodtak el az utóbbi időben a szúnyogok és hogyan védekezhetünk ellenük. NewsOrigoDunai hajóbaleset: svájci és amerikai bíróságokhoz fordulhatnak az áldozatok családtagjaihttp://www.life.hu/news/20190617-dunai-hajobaleset-svajci-es-amerikai-birosagokhoz-fordulhatnak-az-aldozatok-csaladtagjai.htmlSvájci és amerikai bíróságokhoz fordulhatnak a Hableány áldozatainak családtagjai. News--Baleset az M3-ason: árokba hajtott egy külföldi diákokat szállító buszhttp://www.life.hu/news/20190617-baleset-az-m3ason-arokba-hajtott-egy-kulfoldi-diakokat-szallito-busz.htmlÁrokba hajtott egy busz hétfő délben az M3-as autópályán Kálnál – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. News--Eszement történet terjed Csernobilről: molyembert láttak elrepülni a reaktor feletthttp://www.life.hu/news/20190617-eszement-tortenet-terjed-csernobilrol-molyembert-lattak-elrepulni-a-reaktor-felett.htmlA sorozat óta agyament történetek is elkezdtek terjedni Csernobilről: most azt állítják, különös teremtményt láttak a reaktor felett a katasztrófa előtt. News--Mentőhelikopter vitte el a férfit, aki fejest ugrott a Balatonbahttp://www.life.hu/news/20190617-mentohelikopter-vitte-el-a-ferfit-aki-fejest-ugrott-a-balatonba.htmlElővigyázatosságra és a szabályok betartására figyelmeztetnek a szakemberek, ami a strandolást illeti. A hétvégén mentőhelikopter vitt el egy férfit Siófokról, aki egy stégről fejest ugrott a Balatonba. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.