Megszűnik a türelmi idő: szigorúbb szabályok vonatkoznak a parlagfű irtására

Forrás: Thinkstock -
allergia parlagfű bírság irtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos ember életét keseríti meg az allergia, rengetegen érzékenyek például a parlagfű pollenjére is. A növényt országszerte kötelező kiirtani, ám most még szigorúbb szabályok vonatkoznak a földtulajdonosokra. Érdemes vigyázni, nehogy csúnya bírság legyen a vége. 

Megszűnt a július 1-jei "türelmi idő" a parlagfű elleni védekezésben. Az idei évtől szigorúbb szabályozás lép életbe, így a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM).

Az MTI azt írja, hogy az agrártárca csütörtöki közleményében kiemeli: az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július 1-je után lehetett felelősségre vonni. Az idei parlagfűszezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség.

Egész szezonban irtani kell a parlagfüvet Forrás: Thinkstock

Hozzátették: azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordulhatnak – közölte az AM.

Időjárás: figyelmeztetést adtak ki, országszerte vihar várhatóhttp://www.life.hu/news/20190619-idojaras-figyelmeztetest-adtak-ki-orszagszerte-vihar-varhato.htmlFigyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az ország egész területére. Vannak területek, ahol 50 milliméter csapadék is várható. News--A házi őrizetben sincs nyugta VV Fanni feltételezett gyilkosánakhttp://www.life.hu/news/20190619-a-hazi-orizetben-sincs-nyugta-vv-fanni-feltetelezett-gyilkosanak.htmlNem nyugodhat VV Fanni feltételezett gyilkosa, B. László: a férfit szabadon bocsátása után folyamatosan fenyegetik. News--Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Michel Platinit, korábbi UEFA-elnököthttp://www.life.hu/news/20190619-korrupcio-gyanuja-miatt-vettek-orizetbe-michel-platinit-korabbi-uefaelnokot.htmlA francia rendőrség kedden őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét, egykori legendás focistát. News--Dunai hajóbaleset: a rendőrség részleteket árult el a nyomozásrólhttp://www.life.hu/news/20190619-dunai-hajobaleset-a-rendorseg-reszleteket-arult-el-a-nyomozasrol.htmlA Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Csécsi Soma elárult részleteket a Hableány tragédiájáról: ezeket lehet tudni a körülményekről. News--Felnyitották Tutanhamon dédanyjának szarkofágjáthttp://www.life.hu/news/20190618-felnyitottak-tutankhamon-dedanyjanak-szarkofagjat.html1905-ben fedezték fel Tutanhamon dédanyjának, Tjuyunak a sírját. Most felnyitották a szarkofágot, ami nagy meglepetést okozott. A múmiának ugyanis szőke volt a haja. News700 ezret csalt ki iskolatársától egy siófoki tinédzser, a rendőrök elkaptákhttp://www.life.hu/news/20190618-700-ezret-csalt-ki-iskolatarsatol-egy-siofoki-tinedzser-a-rendorok-elkaptak.html700 ezret zsarolt ki iskolatársától egy siófoki fiatal. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.