Műanyagkéreg képződik a part menti sziklákon az óceánok szennyezettsége miatt

Forrás: Biosphoto/Sergio Hanquet / Biosphoto/Sergio Hanquet -
óceán műanyag mérgező hulladék szikla környezetszennyezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés olyan érintetlen területet találunk a világban, ahová még nem tört be a műanyag hulladék. Mérgezi a természetet, az állatokat és az embereket egyaránt. Már a Duna vizében is kimutatták a magas mikroműanyag-koncentrációt. Kutatók most egy új jelenségre lettek figyelmesek: az óceánparti sziklákon műanyagréteg képződik az algához hasonlóan. Egyes élőlények pedig ugyanúgy fogyasztják, mintha táplálék lenne.

A Science of the Total Environment című folyóiratban publikált tanulmány szerint a leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve – írja a Science Alert tudományos honlap.

A portugáliai Tenger- és Környezettudományi Központ (MARE) munkatársai 2016 óta vizsgálják a vulkáni eredetű Madeira szigetének part menti szikláin megtapadó műanyagrészecskéket és tanulmányozzák azok hatását a helyi ökoszisztémára – írja az MTI.

Elborítja a szemét a természetet, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok használatát Forrás: Biosphoto/Sergio Hanquet / Biosphoto/Sergio Hanquet

„Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez” – mondta Ignacio Gestoso ökológus.

A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag és amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A kutatók szerint a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja. Megállapították továbbá, hogy az algaevő közönséges parti csiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon, ami azt sugallja, hogy valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja.

Időjárás: kánikula után jön a hidegfronthttp://www.life.hu/news/20190626-idojaras-kanikula-utan-jon-a-hidegfront.htmlBár szerdán még kánikula várható, csütörtökön egy hidegfronttal érkezik a felfrissülés. NewsOrigoIdőjárás: szerdán országszerte kánikula várható, figyelmeztetést adtak kihttp://www.life.hu/news/20190626-idojaras-szerdan-orszagszerte-kanikula-varhato-figyelmeztetest-adtak-ki.htmlA hőség miatt szerdára már az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoA MOM Sportközpontban elhunyt kislány családjáról kiderült, korábban leégett a házukhttp://www.life.hu/news/20190626-a-mom-sportkozpontban-elhunyt-kislany-csaladjarol-kiderult-korabban-leegett-a-hazuk.htmlA MOM Sportközpontban elhunyt kislány családjának egyszer már volt dolga a tűzzel: akkor mindenük a lángok martalékává vált. NewsOrigoMegszólalt az anya, aki elvesztette kislányát a MOM Sportközpont tetején keletkezett tűzbenhttp://www.life.hu/news/20190626--megszolalt-az-anya-aki-elvesztette-kislanyat-a-mom-sportkozpont-tetejen-keletkezett-tuzben.htmlA MOM Sportközpont tetején keletkezett tűzesetben elhunyt kislány édesanyja nyilatkozott. NewsThinkstockVasembernek hitte magát a négy éves pápai kisfiú, aki kiugrott az erkélyrőlhttp://www.life.hu/news/20190626-vasembernek-hitte-magat-a-negy-eves-papai-kisfiu-aki-kiugrott-az-erkelyrol.htmlRepülni szeretett volna, mint a kedvenc szuperhőse, ezért kiugrott első emeleti lakásuk teraszáról egy négy éves pápai kisfiú. Az édesanya csak a ruhákért ment be, ezalatt a gyermek felállt egy székre és kiugrott.NewsOrigoElhunyt egy 15 éves fiú a tusnádfürdői wellnessközpontbanhttp://www.life.hu/news/20190625-elhunyt-egy-15-eves-fiu-a-tusnadfurdoi-wellnesskozpontban.htmlLesüllyedt a medence aljára úszás közben egy 15 éves fiú a tusnádfürdői wellnessközpontban. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.