Veszélyes betegséget hordozó kullancsot találtak hazánkban

Forrás: commons.wikimedia.org -
betegség veszélyes kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különösen veszélyes vírust hordozó kullancsfajra bukkantak hazánkban.

Egy Afrikában őshonos kullancsfaj telepedett meg hazánkban, amely arról ismert, hogy a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Ennek a fajnak egy felnőtt példányát találták meg a Margitszigeten az MTA Ökológiai Kutatóintézet munkatársai.

Számtalan fertőzést terjeszthetnek a kullancsok – Képünk illusztráció Forrás: commons.wikimedia.org

A betegség eleinte fejfájással, lázzal, gyengeséggel jelentkezik, de később sokkal súlyosabbak lesznek a tünetek: bevérzések jelentkezhetnek a nyálkahártyán, és vér szivároghat különböző testnyílásokból. A betegségnek magas a halálozási aránya – írja az InfoStart.

5 tipp a kullancsok ellen: így védekezz nyáron!

A verőfényes nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy elhagyva a város falait, a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, ugyanis haza általában már többen érkeznek, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy ezeket az illegális bérlőket, a kullancsokat kilakoltassuk, illetve beköltözésüket megelőzhessük, Dr. Mátray Árpád oszt meg velünk pár jó tanácsot. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.