strasbourgi bíróság gyilkosság halál szabadulás tragédia tényleges életfogytiglan Strasbourg Szita Bence felmentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2012-ben megölt Szita Bence három gyilkosát tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Közülük ketten már nem élnek, a harmadik tettes, Kertész József pedig most a strasbourgi bírósághoz fordul, hogy újratárgyalják az ügyét. 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Szita Bence még életben lévő gyilkosa, Kertész József. A férfi a társaihoz hasonlóan tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A Bors úgy tudja, hogy a Kozma utcai börtön különleges részlegében raboskodó férfi még tesz egy utolsó próbálkozást, szeretné, hogy újratárgyalják az ügyét, csökkentsék a tényleges életfogytiglani büntetést.

Azt állítja, hogy közel 12 pontban hibáztak a hatóságok a nyomozás során. Két társa, Polcz Erika és Bogdán József a börtön falai között hunytak el. A cikk szerint a kérelmét már befogadta a bíróság.

Tényleges életfogytiglant kaptak Szita Bence gyilkosai Fotó: Magócsi Márton - Origo

"Nagyon szűk körben van eredményük a Strasbourgba eljuttatott eseteknek" – magyarázta a Borsnak az ügytől független jogász, dr. Vidákovics Béla Zsolt. Azt mondja, azok az ügyek kerülnek az emberjogi bíróság elé, amelyekre hazánkban nincs jogorvoslat. Lehet, hogy egy kérelmet befogadnak, de a legtöbb esetben elutasítják, a bírálat pedig évekig tarthat.

Szita Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor szerint Bogdán is benyújtotta ezt a halála előtt. "Azt gondolom azonban, hogy csakúgy, mint itthon, Strasbourgban is olyanok hoznak ítéletet, akik a közvetlen bizonyítékok alapján visszadobják a kérelmet" – mondta a még mindig gyászoló férfi.

Mint ismeretes: Szita Bencét 2012-ben megkínozták, majd élve eltemették. A tervet nevelőanyja, Polcz Erika eszelte ki. Két társa Bogdán József és Kertész József voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.