Dunai hajóbaleset: elbúcsúztatták a Hableány legénységét

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Hableány legénység temetés Dunai hajóbaleset búcsúztatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hajós tiszteletadás keretében búcsúztatták el a május végén a Dunán elsüllyedt Hableány sétahajó személyzetét, kapitányát és matrózát pénteken a folyó budapesti szakaszán.

A szertartás során a folyóba engedték azt az urnát, amely a Hableány matrózának, Pethő Jánosnak a hamvait tartalmazza, míg a kapitány, Lombos László földi maradványait máshol helyezik örök nyugalomra. A baleset koreai áldozatainak emlékére is koszorút engedtek a vízbe. A búcsúztatásban 15 hajó vett részt, amelyek alakzatba rendeződtek a Margit híd és az Árpád híd között.

A Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatása Fotó: Mudra László - Origo

A központi szertartás a Halászbástya sétahajón zajlott. A hamvakat tartalmazó papírurnát a hajó harangjának megkondulását követően egy egyenruhás matróz engedte a folyóba. Ezután katonai tiszteletadás keretében három díszlövés is eldördült, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló Pethő János emlékére elhangzott az „Il Silencio”. Végül már csupán a hozzátartozók részvételével tartottak búcsúztatót a hajón, Lombos László esetében egyházi, Pethő János esetében pedig polgári szertartás keretében.

A Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatója Fotó: Polyák Attila - Origo

A búcsúztatást hatalmas tömeg kísérte figyelemmel a pesti rakpartról. Sokan, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. kérésének megfelelően, virágszirmokat szórtak a vízbe. A búcsúztatón elhangzott, hogy Lombos László gyerekkora óta a hajós pályára készült. Bejárta a világtengereket, ám igazán a Dunán érezte otthon magát. Tapasztalt, határozott kapitány volt és gépészként fokozott figyelemmel kísérte a rábízott járművek műszaki állapotát. 58 évet élt.
Pethő János a tragédia előtti napon ünnepelte 53. születésnapját. Korábban a katonai pálya mellett kötelezte el magát, ám a víz mindig vonzotta. Tervei között szerepelt, hogy a hajóvezetői képzést követően, az ehhez szükséges szolgálati idő letelte után maga is kormányállásba áll.
A cég, amely mindkét magyar áldozatot saját halottjának tekinti, már korábban bejelentette, hogy a Hableány roncsát emlékmű céljára felajánlja egy olyan szervezetnek, amely jogosult emlékhely állítására.

A Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatója Fotó: Polyák Attila - Origo

A balesetben részes szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises pénteken a gyászszertartás alkalmából az MTI-hez nyilatkozatot juttatott el, amelyben azt írták: mélyen együttéreznek a Hableány legénységének hozzátartozóival: "Őszinte részvétünket fejezzük ki a családoknak, barátoknak, hajóstársaknak. Megrendülve gyászoljuk a hajósokat."

A Hableány kapittányának és matrózának búcsúztatása Fotó: Polyák Attila - Origo

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak meg. Azóta újabb 20 holttest került elő, egy koreai utast azonban még keresnek a hatóságok.

A Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatása Fotó: Polyák Attila - Origo



Dunai hajóbaleset: egyértelmű helyzetet festenek le a túlélők vallomásaihttp://www.life.hu/news/20190712-dunai-hajobaleset-egyertelmu-helyzetet-festenek-le-a-tulelok-vallomasai.htmlA rendőrség 300 oldalas kihallgatási jegyzőkönyve alapján elmondható, hogy egyértelmű helyzetet festenek le dél-koreai túlélők vallomásai a május végi dunai hajóbaleset pillanatáról. Erről a balesetben meghalt magyar hajóskapitány családjának ügyvédje beszélt pénteken az M1 aktuális csatornán. News--Dunai hajóbaleset: 300 oldalas kihallgatási jegyzőkönyv készült a tanúvallomásokbólhttp://www.life.hu/news/20190711-dunai-hajobaleset-300-oldalas-kihallgatasi-jegyzokonyv-keszult-a-tanuvallomasokbol.htmlA parton állóktól, a környező kisebb hajók legénységétől és a Viking Sigyn utasaitól is felvették a nyomozók a tanúvallomásokat a Hableány sétahajó kataszrófája után. A vallomások mintegy 300 oldalt tesznek ki, amelyekből most napvilágot látott néhány részlet. News--Dunai hajóbaleset: választani kellett, kit mentenek ki a vízbőlhttp://www.life.hu/news/20190703-dunai-hajobaleset-valasztani-kellett-kit-mentenek-ki-a-vizbol.htmlHét másodperc alatt süllyedt el a Hableány sétahajó, amikor összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A tragédiát mindössze heten élték túl. A süllyedés pillanatában az áldozatok segítségére sietőknek dönteniük kellett, hogy kit mentenek ki. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoDunai hajóbaleset: előkerült az utolsó előtti áldozat holttestehttp://www.life.hu/news/20190706-dunai-hajobaleset-elokerult-az-utolso-elotti-aldozat-holtteste.htmlMár csak egy embert keresnek a szerencsétlenül járt Hableány utasai közül. Péntek délután újabb holttestet találtak a Dunában. News--Dunai hajóbaleset: a Viking Sigyn kapitánya több szabálytalanságot is elkövethetetthttp://www.life.hu/news/20190705-dunai-hajobaleset-a-viking-sigyn-kapitanya-tobb-szabalytalansagot-is-vethetett.htmlA Hableány és a Viking Sigyn ütközésekor rögzített hangfelvételek tartalma a napokban került nyilvánosságra. Dr. Sógor Zsolt ügyvédet ennek kapcsán kérdezték. NewsOrigoDunai hajóbaleset: döbbenetes felvételeket rögzített a Viking Sigyn feketedobozahttp://www.life.hu/news/20190704-dunai-hajobaleset-dobbenetes-felveteleket-rogzitett-a-viking-sigyn-feketedoboza.htmlRémült kiáltozások, sikolyok hallhatók azon a felvételen, amelyet a Viking Sigyn feketedoboza rögzített akkor, amikor a hajó nekiütközött a Hableánynak. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.