Tíz évi külföldi gyógykezelés után visszatért Szkopjéba a depressziós csimpánz

depresszió csimpánz Szkopje állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszatért az észak-macedón fővárosba a szkopjei állatkert egykori üdvöskéje, a Koko nevű csimpánz, akit 10 évig kezeltek depresszióval egy hollandiai állatmenhelyen.

Koko 1995-ben született a szkopjei állatkertben, ahol anyja két évvel későbbi, tuberkulózis okozta halála után depressziótól és magánytól szenvedett. Gondozója éveken át igyekezett pótolni számára a szülőket, de a fiatal csimpánz állapota nem javult. Kokót végül 2009-ben hollandiai menhelyére vitte gyógykezelésre az Animal Advocacy and Protection (AAP) nevű állatmentő szervezet. Az immár 24 éves csimpánz és gondozója nagy örömmel látta viszont egymást csütörtökön, amikor Koko több más csimpánzzal együtt megérkezett a szkopjei állatkertbe. A gondozó szerint az állat megismerte őt, puszira tartotta a száját, majd a hátát fordította oda neki, hogy a férfi egy kicsit megvakargassa.

Koko immár nem lesz egyedül a szkopjei állatkert frissen felhúzott csimpánzházában, mivel három másik nehéz sorsú, az AAP által felkarolt fajtársa is vele tartott. Az 57 éves Mimmit, akit egykor cirkuszban dolgoztattak, egy kietlen németországi majomkarámból mentették ki az állatvédők. A 38 éves Hiasl és Rosi élete azért siklott félre, mert 1982-ben megfelelő dokumentumok nélkül, egy 12 fős csimpánzcsapat tagjaként küldték őket Afrikából Bécsbe, ahol a hatóságok elkobozták őket. A csapatból csak hárman élték túl a viszontagságokat, ők ketten az APP menhelyére kerültek, harmadik társuk 2015-ben pusztult el egy német állatkertben, ahol harminc évet töltött.

Véletlenül a lábára húzta unokája művagináját ez a nagymama (18+)http://www.life.hu/news/20190712-veletlenul-a-labara-huzta-unokaja-muvaginajat-ez-a-nagymama.htmlFázott a lába, ezért zokni után nézett az oszakai nagymama. Ám nem egy gyapjúcsodát húzott a lábára, hanem unokája művagináját. News--A nyíregyházi édesapa végignézte az egyéves Kristóf haláltusájáthttp://www.life.hu/news/20190712-az-nyiregyhazi-edesapa-vegignezte-az-1-eves-kristof-halaltusajat.htmlTanúja volt gyermeke, az egyéves Kristóf haláltusájának a nyíregyházi édesapa. A gyermek megmarkolt egy rozoga vezetéket, ezután a mentők 75 percen át küzdöttek az életéért. NewsOrigoStabil az állapota a magyar családnak, akik Horvátországban szenvedtek súlyos autóbalesetethttp://www.life.hu/news/20190712-stabil-az-allapota-a-magyar-csaladnak-akiknek-autojat-a-horvat-autopalyan-taroltak-le.htmlCsütörtökön délután szenvedett súlyos autóbalesetet egy magyar család Horvátországban. Az autópályán, egy fizetőkapunál várakoztak, amikor fékezés nélkül, hátulról beléjük rohant egy BMW. NewsOrigo50 évesen találta meg családját a nő: újszülöttként mondtak le rólahttp://www.life.hu/news/20190712-50-evesen-talalta-meg-csaladjat-a-spanyol-no-ujszulottkent-mondtak-le-rola.htmlMegtalálta vér szerinti rokonait az a spanyol nő, akinek ügyében először ismerte el bíróság még tavaly, hogy a Franco-diktatúra idején elszakították édesanyjától a szülészorvos közreműködésével.News--Súlyos autóbalesetet szenvedett egy magyar család Horvátországban – videóhttp://www.life.hu/news/20190712-sulyos-autobalesetet-szenvedett-egy-magyar-csalad-horvatorszagban-video.htmlSúlyos sérülésekkel szállították kórházba egy magyar család három tagját, miután a horvát autópálya fizetőkapujánál nagy sebességgel beléjük rohant egy horvát rendszámú BMW. NewsOrigoGyermekeknek szánt étkészletet hívnak vissza: veszélyes lehethttp://www.life.hu/news/20190712-gyermekeknek-szant-etkeszletet-hivnak-vissza-veszelyes-lehet.htmlHazánkba is került abból a gyermekeknek szánt bambusz étkészletből, amelyre termékvisszahívást adtak ki határértéken felüli melaminkioldódás miatt. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.