Dunai hajóbaleset: a Viking Sigyn kapitánya három szabályt is megszeghetett

Forrás: AFP/Str -
Viking Sigyn kapitány szabály Dunai hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Viking Sigyn kapitánya három hajózási szabályt is megszeghetett a végzetes éjszakán.

Május 29-én tarolta le a Viking Sigyn a Hableány nevű turistahajót. Az utasaiból mindössze heten élték túl az ütközést. A legfrissebb hírek szerint pedig

a szállodahajó kapitánya több hajózási szabályt is megszeghetett

– erről árulkodnak legalábbis a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek. Az ukrán hajóskapitány nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette – írja a Magyar Nemzet.

A Viking Sigyn kapitánya Forrás: AFP/Str

A szabályzat szerint ugyanis a találkozás vagy az előzés csak akkor engedhető meg, ha a hajóút szélessége – valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz.

Szakértők szerint

az áradó és magas Duna miatt nem volt elegendő hely egyszerre két hajó számára a Margit híd alatt.

A szabályzat azt is kimondja, hogy amennyiben a hajó vezetője összeütközés veszélyét észleli, a hajónak egy nagyon rövid hangokból álló sorozatot kell leadnia. A Sigyn érkezett hátulról, kapitánya azonban nemhogy az összeütközés veszélyét, még magát az ütközést sem észlelte. Amerikai utasai figyelmeztették az ütközésre.

A Sigyn mögött érkező másik Viking hajó is áthajózott a Hableány és a vízbe esett utasai felett,

így a segítségnyújtás elmulasztását mindkét hajó személyzete esetében vizsgálni kell.
A szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS-rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. Az előzés szabályait sem tarthatták be. A Viking szállodahajón tartózkodó utasok horrorisztikus jelenetekről számoltak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.