Az Európán végigsöprő hőhullám jelenthet új fenyegetést a Notre-Dame-ra

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Johanna Hoelzl -
veszély Notre-Dame hőhullám Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt. A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán, és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben.
Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny.
"Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát" – magyarázta az építész.
Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

Így néz ki most a Notre-Dame Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Johanna Hoelzl

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én kora este csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.

A jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évbenhttp://www.life.hu/news/20190725-a-jelenlegi-felmelegedeshez-hasonlora-nem-volt-pelda-az-elmult-2000-evben-1.htmlA bolygón jelenleg zajló felmelegedés az ütemét és a kiterjedését tekintve is túlmutat az elmúlt kétezer év éghajlati változásain - állapította meg három frissen megjelent tanulmány.News--Ezzel az eszközzel a túrákon is diszkréten végezhetjük el nagydolgunkathttp://www.life.hu/news/20190725-ezzel-az-eszkozzel-a-turakon-is-diszkreten-vegezhetjuk-el-nagydolgunkat.htmlEgy cég megoldást találta arra a problémára, hogy a kirándulások alkalmával hol és hogyan is végezzük el nagydolgunkat. NewsOrigoMentőhelikoptert láttak leszállni a Buckingham-palotánálhttp://www.life.hu/news/20190725-mentohelikoptert-lattak-leszallni-a-buckinghampalotanal.htmlSúlyos baleset történhetett a Buckingham-palotánál. Erzsébet királynő rezindenciájánál mentőhelikoptert láttak leszállni. News--Vizes vb: döntős és olimpiai induló a 4 x 200 méteres női gyorsváltóhttp://www.life.hu/news/20190725-vizes-vb-dontos-es-olimpiai-indulo-a-4x200-meteres-noi-gyorsvalto.htmlA női 4 x 200 méteres gyorsváltó bejutott a döntőbe, egyben olimpiai kvótát szerzett csütörtökön a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján. News--A parlagfű már most kínozza az allergiásokathttp://www.life.hu/news/20190725-a-parlagfu-mar-most-kinozza-az-allergiasokat.htmlA parlagfű rengeteg ember életét keseríti meg, ráadásul egyre hamarabb kezdi szórni a pollenjeit. NewsThinkstockIdőjárás: visszatért a kánikulahttp://www.life.hu/news/20190725-idojaras-visszatert-a-kanikula.htmlA múlt heti hűvös idő után újra visszatért a kánikula: hőségriadó van érvényben. NewsFotó: Polyák Attila - Origo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.