Elöntötte a műanyag szemét a világörökség részét képező dél-csendes-óceáni szigetet

Henderson-sziget UNESCO világörökség műanyagszemét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megfulladhat a műanyag szemétben az UNESCO világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-sziget, ahol hat tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze tudományos szakemberek két hét alatt.

"Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból – Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak" – mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlan szigetre.

Elöntötte a műanyag szemét a világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-szigetet Forrás: AFP/Iain Mcgregor


Az Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetek részét képező kicsiny korallzátonyt egykoron környezeti koronaékszernek tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt. Bár nagyon távol van lakott térségektől, földrajzi elhelyezkedése és az óceáni áramlatok haladása miatt Hendersonon található a műanyag szennyezés egyik legmagasabb koncentrációja a földön. A 10 kilométer hosszú, öt kilométer széles Henderson a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog Ausztrália keleti partjai és Dél-Amerika nyugati partjai között. A korallzátony ökoszisztémája olyan gazdag, hogy az UNESCO 1988-ban felvette a világörökségi listára mint érintetlen paradicsomot. Három évtizeddel később azonban az óceáni áramlat műanyag törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, amely a dél-csendes-óceáni műanyagszemét-folt központjává vált.

Lavers először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyag hulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök.

Elöntötte a műanyag szemét a világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-szigetet Forrás: AFP/Iain Mcgregor

Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonalától magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra. A tengerbiológus, aki jövőre és 2021-ben is tervez további expedíciókat a szigetre, elmondta, hogy az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.
"Olyan sok szemét van már az óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda" – mondta.

Egy magyar anyuka szerint tinédzser lányát prostituáltként tartják fogvahttp://www.life.hu/news/20190730-egy-magyar-anyuka-szerint-tinedzser-lanyat-prostitualtkent-tartjak-fogva.htmlEgy Tolna megyei édesanya állítja, lányát prostituáltként tartják fogva. NewsOrigoVízi tornádókat kaptak lencsevégre Horvátországbanhttp://www.life.hu/news/20190730-vizi-tornadokat-kaptak-lencsevegre-horvatorszagban.htmlHatalmas víztölcséreket kaptak lencsevégre Horvátországban. NewsOrigoEgy madár csapódott a hullámvasútba: videóhttp://www.life.hu/news/20190730-egy-madar-csapodott-a-hullamvasutba.htmlEgy madár csapódott neki a hullámvasútnak Ausztráliában. NewsOrigoDunai hajóbaleset: a hajóskapitány letartóztatását indítványozza az ügyészséghttp://www.life.hu/news/20190730-dunai-hajobaleset-a-hajoskapitany-letartoztatasat-inditvanyozza-az-ugyeszseg.htmlA Dunán történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a hajóskapitány letartóztatását indítványozza a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség, döntés szerdán születhet. News--Itt a világ legrövidebb IQ-tesztje: csak 3 kérdés az egészhttp://www.life.hu/news/20190730-itt-a-vilag-legrovidebb-iq-tesztje-csak-3-kerdes-az-egesz.htmlEgy professzor megalkotta a világ legrövidebb IQ-tesztjét. Az emberek többsége elhibázza a válaszokat. News--Macskája fenekét nyalta ki egy férfi - nagyjából 3 ezer forintot kapott érte (18+)http://www.life.hu/news/20190730-macskaja-feneket-nyalta-ki-a-ferfit-nagyjabol-3-ezer-forintot-kapott-erte-18.htmlFeltöltötte az internetre a magyar férfi azt a videót, amelyen 3 hónapos kismacskája fenekét nyalta meg. A cicát elvitték az állatvédők. News



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.