Harmadával csökkent a műanyag zacskók eladása Angliában

Forrás: Still AB/Shutterstock -
műanyag műanyag zacskó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavalyhoz képest több mint harmadával csökkent az egyszer használatos műanyag zacskók eladása Anglia nagyobb szupermarketeiben - derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

A mutatók szerint a 2018-2019-es időszakban az előző évhez képest 37 százalékkal kevesebb, összesen 1,11 milliárd műanyag bevásárlószatyrot adtak el a szigetország legnagyobb áruházláncaiban - írja a The Guardian című brit lap internetes oldala. A műanyag zacskók fizetőssé tétele óta eltelt négy évben 90 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók eladása a hét legnagyobb szupermarketben.
A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az átlagos fogyasztó ma már mindössze 10 bevásárlószatyrot vásárol évente Anglia nagyobb kereskedelmi egységeiben, míg 2014-ben még ez a szám 140 volt.

Forrás: Still AB/Shutterstock


Angliában 2015 októbere óta számítanak fel 5 pennyt az egyszer használatos műanyag zacskókért a nagyobb kereskedelmi egységekben. Az intézkedés bevezetésének célja a hulladéktermelés visszaszorítása, a vadvilág megóvása és a fogyasztói magatartás befolyásolása volt, mivel a hét legnagyobb áruházlánc vásárlóinak "zacskófogyasztása" 200 millióval emelkedett 2014-ben. Akkoriban az angol fogyasztók több mint 7,6 milliárd bevásárlószatyrot használtak el évente, ami 61 ezer tonna műanyagnak felelt meg. A brit kormány a közelmúltban jelentett be egy sor intézkedést, egyebek között a szívószálak, keverőkanalak és fülpiszkálók betiltását 2020 áprilisától, az "elkerülhető" műanyaghulladékok kiküszöbölése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.