Állatkertek Éjszakája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Változatos programokkal, látványetetésekkel és más rendkívüli látnivalókkal várják a közönséget augusztus 30-án az Állatkertek Éjszakáján, amelyhez az idén országszerte 13 állat-bemutatóhely csatlakozott.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 2012 óta évente megrendezett Állatkertek Éjszakája a magyarországi állatkertek legnagyobb szabású és legnépszerűbb közös programja.
Az ország 12 településén - Budakeszin, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Poroszlón, Szegeden, Veresegyházon és Veszprémben - összesen 13 állatkertben, vadasparkban és állat-bemutatóhelyen várják az érdeklődőket a nyolcadik alkalommal megvalósuló Állatkertek éjszakáján.
Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy az Állatkertek Éjszakája az egész család számára különleges élményeket kínál a nyár utolsó péntek estéjén. A programok 19 órakor kezdődnek a fővárosi állatkertben, amely éjfélig tart nyitva.
A látogatókat fényfestéssel és filmvetítéssel várják, a programok között szerepel fókashow esti kivilágításban, elefánttréning, zsiráf- és orrszarvú-etetés, valamint látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. A látogatók többek között találkozhatnak a cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agámával. Jégszobrász-bemutató, fénytánc és többféle zenés program, köztük a Kistehén Tánczenekar fellépése is megtalálható a kínálatban.
Kiemelte: az idén limitálják a belépést az eseményre, egy bizonyos létszám felett már nem adnak el jegyeket. A belépők azonban már most megvásárolhatók, elővételben kedvezményesen. A Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba mindhárom helyszínre érvényes közös belépő is váltható.
A főigazgató kitért arra, hogy kubai krokodilok költöznek szerdán a fővárosi állatkertbe. A dán partnerintézményből érkező állatok az egyik legritkább krokodilféle, egy kritikusan veszélyeztetett faj képviselői.

Forrás: MTI/Mohai Balázs


A budapesti Tropicariumban az utolsó nyári hétvégén mindennap látványetetésekkel várják a közönséget: pénteken este kőhal, aligátor, tatu és muréna, szombaton délelőtt kajmán, rája, majom és keselyűteknős, vasárnap délelőtt pedig rája, majom és pirája etetését nézhetik meg a látogatók.
A Budakeszi Vadasparkban is éjszakai látványetetésekkel, szakvezetésekkel készülnek, az éjszakai rovarvilágot is megismerhetik a látogatók, akik játékos foglalkoztatókon is részt vehetnek. A kapukat 19 órakor nyitják, és 23 óráig tartanak a programok.
A debreceni Nagyerdei Kultúrparkban is megismerheti a közönség a kert titokzatos éjszakai életét. A látogatók szakvezetéseken leshetnek a kulisszák mögé, ehető növényeket és rovarokat kóstolhatnak, és az idén is átadnak egy új állatbemutatót. Egész este közlekedik a kisvasút, és üzemel a Vidámpark.
A győri Xantus János Állatkertben 22 óráig várják a vendégeket. A közönség megfigyelheti a tigrisek, a medvék és a vadkutyák etetését, emellett "nem szeretem" állatokkal, kígyókkal, csótányokkal is találkozhat.
A Kecskeméti Vadaskertet fáklyákkal világítják meg ezen az estén, és családias hangulatú programokkal készülnek. A gondozók többek között tigrisek, majmok, lámák, oroszlánok etetését mutatják be, hüllőshow-val készülnek, emellett a Csörömpölők Együttes is koncertet ad.
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark 23 óráig várja a közönséget, minden korosztály számára kínálnak programokat. Érdekes hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, akik csillagászbemutatón is részt vehetnek, a denevéreket, a tigriseket, a medvéket, a mosómedvéket, az éjszaka aktív állatokat is megfigyelhetik. A Magyar Madártani Egyesület munkatársainak közreműködésével a Bükki Nemzeti Park éjjeli ragadozó madaraival is megismerkedhetnek a látogatók.
A Pécsi Állatkertben pénteken és szombaton is lesznek programok. Látványetetések, fényfestés, koncertek, tűzzsonglőr-bemutatók, csillagászati programok, bátorságpróbák is várják az érdeklődőket.
Az esemény részletes programjai az állatkertek honlapján olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.