A hatóságok szerint sürgősen meg kell akadályozni a Notre-Dame összeomlását

tűzvész omlásveszély Notre Dame
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a „szükséghelyzet” indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését – emlékeztetett szerdán a kulturális minisztérium.

„Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt” – hangsúlyozta a tárca.
Az április 17-én kitört óriási tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében – mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában – lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és megvan a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat. A munkákat várhatóan hétfőn kezdik újra.

Védőfalakat emelnek munkások a Notre-Dame-székesegyház köré 2019. augusztus 13-án. A hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, mielőtt folytódnak a katedrális helyreállítási munkái, amelyeket az egészségre káros mértékű ólomszennyezettség miatt függesztettek fel. A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezést Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

„Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve” – magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibe vevése miatt.

Többfelé több mint 10 fokkal hűlt le a levegőhttp://www.life.hu/news/20190814-tobbfele-tobb-mint-10-fokkal-hult-le-a-levego.htmlTöbbfelé több mint 10 fokkal hűlt le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.News--Magyar kisbusz szenvedett súlyos balesetet Németországbanhttp://www.life.hu/news/20190814-magyar-kisbusz-szenvedett-sulyos-balesetet-nemetorszagban.htmlA baleset Stuttgart mellett, az A8-as autópályán történt, négyen életveszélyben vannak.NewsOrigoA tó vizében lévő mérgező kékmoszat végzett három kutyával Amerikábanhttp://www.life.hu/news/20190814-a-to-vizeben-levo-mergezo-alga-vegzett-harom-kutyaval-amerikaban.htmlHárom kutya pusztult el azután, hogy megfürdött egy észak-karolinai tóban. NewsOrigoMinden idők legnagyobb európai lottófőnyereményét vitték el Olaszországbanhttp://www.life.hu/news/20190814-minden-idok-legnagyobb-europai-lottofonyeremenyet-vittek-el-olaszorszagban-1.htmlMinden idők legnagyobb, 209 millió eurós (67,7 milliárd forint) európai lottónyereményét ütötték meg kedden este Olaszországban a Superenalotto hatoslottón.NewsAFPTönkreteszi Mongóliát az éghajlatváltozáshttp://www.life.hu/news/20190814-tonkreteszi-mongoliat-az-eghajlatvaltozas.htmlMongólia az az ország, amely talán leginkább szenved az éghajlatváltozás következményeitől. NewsOrigoA hosszú hétvégére visszatér a jó időhttp://www.life.hu/news/20190814-a-hosszu-hetvegere-visszater-a-jo-ido-idojaras.htmlNincs ok az aggodalomra. Bár ma hűvös van és az eső is az ország legnagyobb részén esik, ez nem marad sokáig így. NewsOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.