Újabb monumentális újkőkori istennőszobrot találtak a szerbiai Vitkovóban

Forrás: Facebook/Sasa Stevanovic -
újkőkor istennő szobor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

A tájegységről Zupai Vénusznak elnevezett nőalak több mint 30 centiméteres, ami monumentálisnak számít a neolitikumi figurák többségéhez képest. Az égetett agyag szobrot Sanja Crnobranja Krasic régész, az aleksandrovaci Zsupai Helytörténeti Múzeum vezető kurátora találta a napokban egy csatornázási munkákat megelőző régészeti feltárás során. A figura i.e. 4500-3500-ból, a Vinca-kultúrából származik - mondta Krasic, aki "korszakos felfedezésről", "kisebb világszenzációról" beszélt a szerb médiának. A kutató szerint a lelet megerősíti, hogy Vitkovo vallási központ volt a Vinca-kultúra idején.

Újabb monumentális újkőkori istennőszobrot találtak a szerbiai Vitkovóban Forrás: Facebook/Sasa Stevanovic

Az Aleksandrovac Zupskitól négy kilométerre fekvő, védett területnek számító 120 hektáros vitkovói mezőn - ahol csak megelőző régészeti feltárást követően engedélyeznek bármilyen építkezést - az 1960-as években négy neolitikumi istennőszobrot találtak, a legutolsót 1969-ben, köztük három nagyméretűt, amelyeket a világörökség részévé nyilvánítottak. A zupai istennőszobrok közül a legismertebb az Aleksandrovaci Hölgy, amely a világ 12 legjelentősebb "prehisztorikus Vénusza" közé tartozik.

A helyi hatóságok helyben, az aleksandrovaci múzeumban szeretnék kiállítani a rendkívüli leletet Forrás: Facebook/Sasa Stevanovic

A frissen felfedezett Zupai Vénusz tanulmányozására és konzerválására Belgrádból hívtak szakértőket. A helyi hatóságok helyben, az aleksandrovaci múzeumban szeretnék kiállítani a rendkívüli leletet, már a sok látogatót vonzó idei őszi szüreti fesztivál idején.

Ez történt a nővel, aki Csernobilban termett almát evetthttp://www.life.hu/news/20190815-ez-tortent-a-novel-aki-csernobilban-termett-almat-evett.htmlNyomtalanul eltűnt az a nő, aki Csernobilban termett almát evett. NewsOrigoAugusztus 20. – A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nébihhttp://www.life.hu/news/20190815-augusztus-20-a-tuzijatek-miatti-ovintezkedesekre-figyelmezteti-a-kutyatartokat-a-nebih.htmlA tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). NewsMegható történet: kukások köszöntötték fel a magányosan élő 100 éves nénithttp://www.life.hu/news/20190815-kukasok-koszontottek-fel-a-maganyosan-elo-100-eves-nenit.htmlMegható videó került fel a napokban az internetre: egy Nagy-Britanniában élő nénit 100. születésnapja alkalmából köszöntötték fel a helyi kukások, mégpedig az asszony legnagyobb meglepetésére. News--Így mentené meg a bolygót Bill Gateshttp://www.life.hu/news/20190815-igy-mentene-meg-a-bolygot-bill-gates.htmlBill Gates több millió tonna port juttatna a sztratoszférába, hogy így vegye fel a harcot a globális felmelegedéssel. News--Madarak miatt kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép Moszkvánálhttp://www.life.hu/news/20190815-madarak-miatt-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-utasszallito-repulogep-moszkvanal-1.htmlKényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat „szippantott be”. News--A hatóságok szerint sürgősen meg kell akadályozni a Notre-Dame összeomlásáthttp://www.life.hu/news/20190814-a-hatosagok-szerint-surgosen-meg-kell-akadalyozni-az-epulet-osszeomlasat.htmlTovábbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a „szükséghelyzet” indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését – emlékeztetett szerdán a kulturális minisztérium. NewsMTI




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.