Megtalálták a Tátrában eltűnt két barlangász felszerelését

Forrás: Shutterstock -
Tátra barlangász eltűnt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtalálták a Tátrában a hétvégén eltűnt két barlangász felszerelését kedden, de továbbra sem kaptak életjelet tőlük. 

A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta az útjukat. A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől.

A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

A két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált bejutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben.

Megtalálták a Tátrában eltűnt két barlangász felszerelését – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A mentőakció résztvevői – a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek – jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást. A mentést rendkívül nehéznek minősítik egyebek között a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.