burgundi vörös bor szőlő klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban.

A burgundiai szüretek idejéről készült új áttekintés, amely megvizsgálta az elmúlt 664 évet, megerősítette, hogy az elmúlt 30 évben az időjárás igen szokatlanná vált - írták a burgundiai egyetem kutatóintézetének szakemberei a tanulmányukban. A francia, svájci és német klímakutatók, történészek és más tudományágak képviselői által készített tanulmány megállapította, hogy az utóbbi években a térség klímája melegebb és szárazabb lett.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Thomas Labbé kutató, a tanulmány vezető szerzője 1354-ig visszamenőleg pontosan rekonstruálta a szüretek idejét Beaune-ban, Burgundia borfővárosában archív források, önkormányzati feljegyzések és sajtójelentések alapján. A 2018-ig összegyűjtött adatok a leghosszabb időszakot ölelik át a szőlészet történetének kutatásában.
"Az igen meleg és száraz évek ritkák voltak a múltban, ám mindennapossá váltak az elmúlt 30 évben" - közölte Labbé, aki szerint ez jól mutatja a globális felmelegedést. A tanulmány szerint 1987-ig a szüret általában szeptember 28-án kezdődött, ám 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban.

Mozgássérült koldust raboltak ki Egerbenhttp://www.life.hu/news/20190830-mozgasserult-koldust-raboltak-ki-egerben.htmlMozgássérült koldust rabolt ki fényes nappal két visszaeső bűnöző Eger belvárosában, az aprópénzét is elvették - közölte a Heves Megyei Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.News--Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európahttp://www.life.hu/news/20190830-az-elore-jelzettnel-gyorsabban-melegszik-europa.htmlAz előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.NewsKonvoljbaleset: megszólalt az elhunyt katona barátjahttp://www.life.hu/news/20190830-konvoljbaleset-megszolalt-az-elhunyt-katona-baratja.htmlHétfőn délelőtt, az M7-es autópályán szenvedett ráfutásos balesetet hat katonai jármű. A balesetben egy katona meghalt. Egy barátja elárulta, az áldozat nem akart menni a küldetésre, nem volt jó előérzete. News--Dunai hajóbaleset: eddig 665 millió forintot költöttek a mentési, kutatási munkákrahttp://www.life.hu/news/20190830-dunai-hajobaleset-eddig-665-millio-forintot-koltottek-a-mentesi-kutatasi-munkakra.htmlA Belügyminisztérium alá tartozó rendvédelmi szervek a június 11-i kiemelésig összesen 664,8 millió forintot költöttek el a Hableány sétahajó május 29-i tragédiája utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra - írta a Népszava a tárcától kapott tájékoztatás alapján. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoImádja az internet ezt a cuki csivavát – Fotókhttp://www.life.hu/news/20190829-imadja-az-internet-ezt-a-cuki-csivavat.htmlImádja az internet a kissé különös külsővel megáldott csivavát, Luckyt. NewsOrigoSenki nem érti, hogyan kaphatott fegyvert a nyíregyházi gyilkoshttp://www.life.hu/news/20190829-senki-nem-erti-hogyan-kaphatott-fegyvert-a-nyiregyhazi-gyilkos.htmlSenki nem érti, hogyan kaphatott fegyvert a nyíregyházi kettős gyilkosságot elkövető vadász. News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.