Dunai hajóbaleset: meghosszabbította a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását a bíróság

Forrás: MTI/Mónus Márton -
Viking Sigyn kapitány Dunai hajóbaleset letartóztatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghosszabbította a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) - tudatta a Fővárosi Törvényszék pénteken közleményben az MTI-vel.

A kerületi bíróság szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt egy hónappal, szeptember 30-ig hosszabbította meg az ukrán állampolgárságú férfi letartóztatását. A Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsítja a nyomozó hatóság.

Az elsőfokú bíróság végzése szerint a gyanúsított letartóztatása óta a megalapozott gyanú nem gyengült. A gyanúsított nem kötődik Magyarországhoz, európai helyismerettel, külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, ukrán állampolgár, Ukrajna pedig nem adja ki más államnak saját állampolgárát.
Mindezeket és a gyanúsításban szereplő bűncselekmény tárgyi súlyát is figyelembe véve fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a szakértői vélemény alapján a gyanúsított korábban elektronikus adatot törölt, és ezzel megnehezítette a bizonyítást. A nyomozás jelenlegi szakaszában megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés alkalmazása nélkül mások befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást - írták.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra 2019. július 31-én MTI/Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton


A kerületi bíróság a szigorúbb magatartási szabályokkal elrendelt bűnügyi felügyelet alkalmazását sem látta alkalmasnak a bizonyítás veszélyeztetésének kiküszöbölésére. A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok az eljárás jelenlegi szakaszában kizárólag letartóztatással biztosíthatók - közölték.
Az elsőfokú bíróság a letartóztatás meghosszabbításának tartamát az ügyészségi indítványban szereplő három hónapnál rövidebb, egy hónapos időtartamban állapította meg. A végzés nem végleges - áll a törvényszék közleményében.

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, és 27 áldozat holttestét találták meg a hatóságok.
A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén már letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése. Július 31-én - miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították - a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

35 évet ült ártatlanul egy gyilkosságért elítélt nő Amerikábanhttp://www.life.hu/news/20190830-35-evet-ult-artatlanul-egy-gyilkossagert-elitelt-no-amerikaban.htmlEgy nemrég elvégzett DNS-vizsgálat során kiderült, hogy 35 évet ült ártatlanul a börtönben egy amerikai nő, nem ő követte el a gyilkosságot. NewsFotó: Hirling Bálint - OrigoNem tudta elfogadni a kisfia halálát: 25 évig élt együtt a múmiával Arányi Lajos patológushttp://www.life.hu/news/20190830-nem-tudta-elfogadni-kisfia-halalat-25-evig-elt-egyutt-a-mumiaval-aranyi-lajos-patologus.html25 évig élt együtt a fia múmiájával Arányi Lajos patológus. NewsOrigoBaleset történt az M5-ösön, torlódás alakult kihttp://www.life.hu/news/20190830-baleset-tortent-az-m5oson-torlodas-alakult-ki.htmlJelentős torlódás alakult ki péntek délelőtt az M5-ös autópályán Budapest felé, a 19. kilométernél baleset miatt - közölte a rendőrség a honlapján. NewsOrigoÍgy jelzik a borok a klímaváltozásthttp://www.life.hu/news/20190830-igy-jelzik-a-borok-a-klimavaltozast.htmlA burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban. NewsOrigoMozgássérült koldust raboltak ki Egerbenhttp://www.life.hu/news/20190830-mozgasserult-koldust-raboltak-ki-egerben.htmlMozgássérült koldust rabolt ki fényes nappal két visszaeső bűnöző Eger belvárosában, az aprópénzét is elvették - közölte a Heves Megyei Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel. News--Konvoljbaleset: megszólalt az elhunyt katona barátjahttp://www.life.hu/news/20190830-konvoljbaleset-megszolalt-az-elhunyt-katona-baratja.htmlHétfőn délelőtt, az M7-es autópályán szenvedett ráfutásos balesetet hat katonai jármű. A balesetben egy katona meghalt. Egy barátja elárulta, az áldozat nem akart menni a küldetésre, nem volt jó előérzete. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.