Négyes erősségűre csökkent a Dorian, de a Bahamákon katasztrofális pusztítást végzett

Bahama-szigetek hurrikán vihar pusztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Florida felé közelítő Dorian hurrikán négyes erősségűre csökkent, de a Bahamákon katasztrofális pusztítást végzett.

A meteorológusok szerint a hurrikán szokatlanul viselkedik: nagyon lassan mozog, és mintha megállt volna a Bahamák fölött. De éppen a kiszámíthatatlansága miatt a szakemberek arra figyelmeztetnek: a vihar pusztító lesz az Egyesült Államokban is, annak ellenére, hogy az ereje csökkent. A Bahamákon a vihar lakónegyedek tüntetett el, az alacsonyabban fekvő szigetek teljesen víz alá kerültek, mintha elsüllyedtek volna a tengerben. Az esőzések és az áradások miatt Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke arra hívta fel az ott élőket, hogy semmiképpen se hagyják el a menedékhelyeket. Közölte azt is: a szigetcsoport egyes szigetein katasztrofális a pusztítás mértéke.
"A pusztítás az Abaco-szigeteken példa nélküli" - írta mikroblogjában a kormányfő. Hétfőn este várhatóan megérkezik a brit királyi haditengerészet egyik hajója, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel, gyógyszerekkel. A viharnak a Bahamákon - az eddigi híradások szerint - egy halálos áldozata van: egy nyolcéves kisfiút sodort el a víz az Abaco-szigeteken.
"Rendkívül veszélyes" - közölte a hurrikánról hétfőn délelőtt a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ. Előrejelzéseik szerint a vihar helyi idő szerint hétfőn este csap le Floridára, bár a déli állam belső területeit változatlanul elkerüli.

Műholdas felvétel a Dorian hurrikánról Forrás: AFP/Ho

Hétfőn Donald Trump amerikai elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki Georgia, Dél- és Észak-Karolina államokra, lehetővé téve ezzel a szövetségi segélyek folyósítását. Floridában a parti őrség öt kikötőt lezárt, az állam három nemzetközi repülőterén és Georgiában több mint ezer járatot töröltek, a légikikötők Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban hétfőtől zárva vannak. Az államban további menedékhelyeket nyitottak. Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentette: a part menti övezetben található 72 idősotthont kiürítettek és megkezdődött egyes kórházak evakuálása is.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.