Az erdőtüzek ellenére megmarad az Amazonas-medence legmagasabb fája

Forrás: MTI/AP/Leo Correa -
legmagasabb fa Amazonas-medence erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Amazonas-medence közelmúltban felfedezett legmagasabb, 88 méteres fáját nem fenyegetik a térségben pusztító erdőtüzek - derült ki brazil és brit kutatók tanulmányából.

A Dinizia excelsa fajba tartozó példány több másik nagyra nőtt társával együtt magasodik az észak-brazíliai Pará és Amapá államok határán. Az amapái tudományos és technológiai hivatal (Setec) ezen a héten közzétett jelentése szerint a fa körmérete 5,5 méter.
"Ez egy gyakori faj a térségben, ám az egyes példányok általában csak 60 méter magasra nőnek" - mondta Eric Bastos, aki a Jequitinhonha és Mucuri Völgyi Szövetségi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Swansea-i Egyetem kutatói által augusztusban végzett vizsgálat koordinátora volt. "Ez egy nagyszerű felfedezés és elkötelezettek vagyunk az Amazonas-medence legnagyobb fáinak megóvása mellett" - hangsúlyozta a szakember. A kutatóknak légi felderítés révén sikerült azonosítaniuk a gigászi fákat, amelyek kívül esnek az erdőtüzektől sújtott területeken.

Füst borítja a tüzek pusztította amazóniai dzsungelt a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Altamira közelében Forrás: MTI/AP/Leo Correa


Az elmúlt hetekben Brazília egész területén megszaporodtak az erdőtüzek. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE műholdjai 93 175 tüzet észleltek január és szeptember eleje között - ami önmagában is többéves rekord -, és a tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég.
Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem a megművelhető vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetés.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.