Romokban a Bahamák több szigete, humanitárius válság fenyeget

Forrás: AFP -
válság Dorian hurrikán Sziget bahamák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre.
A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

Egyszerűen a szárazföldre rakta a hurrikán a kikötőben lévő hajókat Forrás: AFP

Az amerikai híradások túlélőket is megszólaltatnak. Egy férfi Freeportban sírva mondta el a riportereknek, hogy őt ugyan sikerült megmenteni, de

a felesége a szeme láttára fulladt a heves esőzés okozta áradatba.

Egy másik férfi arról beszélt: látta, hogy a bátyja egy faágba kapaszkodva várja a mentőket, miközben a feleségét elsodorja a víz.

Különösen a Bahamák északi részein cudar a helyzet, az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

Iram Lewis bahamai törvényhozó amerikai újságíróknak elmondta: mindenre szükség van, gyógyszerekre, takarókra, kerekesszékekre, kórházi ágyakra, ivóvízre, élelemre. Legfontosabbként a gyógyszereket és a fertőtlenítőket említette.

Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. II. Erzsébet királynő kedden azt nyilatkozta: "sokkolta és elszomorította" őt a hurrikán pusztítása. A brit királyi haditengerészet egyik hajója már hétfőn a Bahamák felé tartott, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel.

Ugyanakkor az amerikaiak is megkezdték már a segélyezést. Több egyházi és civil szervezet indult útnak, s az amerikai Vöröskereszt ivóvizet, élelmiszer-csomagokat, takarókat tartalmazó segélyszállítmányt indított az ország már megközelíthető vidékeire - írja az MTI.

A lájkok számának eltüntetésére készülhet a Facebookhttp://www.life.hu/news/20190903-a-lajkok-szamanak-eltuntetesere-keszulhet-a-facebook.htmlElrejtheti a lájkok számát a Facebook. News--Nyomravezetői díjat ajánlott fel a család a Hableány utolsó eltűntjének ügyébenhttp://www.life.hu/news/20190903-nyomravezetoi-dijat-ajanlott-fel-a-csalad-a-hableany-utolso-eltuntjenek-ugyeben.htmlEgymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a család a május végi dunai hajóbaleset utolsó eltűntjének ügyében - közölte a Koreai Köztársaság Nagykövetsége kedden az MTI-vel. NewsOrigoEladóvá vált Harry Potter eredeti szemüvege: majd 10 millió forintnak megfelelő dollárért bárki megvehetihttp://www.life.hu/news/20190903-eladova-valt-harry-potter-eredeti-szemuvegemajd-10-millio-forintnak-megfelelo-dollarert-barki.htmlEladóvá vált Harry Potter eredeti szemüvegkerete, amit Daniel Radcliffe viselt a forgatások alatt. News--Felfüggesztett börtönt kapott a kisbabáját megkínzó halásztelki asszonyhttp://www.life.hu/news/20190903-felfuggesztett-bortont-kapott-a-babajat-megkinzo-halasztelki-asszony.htmlFelfüggesztett börtönt kapott az a halásztelki nő, aki úgy megverte kisbabáját, hogy az maradandó fogyatékkal járó sérüléseket szenvedett. NewsOrigoHármas erősségűre csökkent a Dorian, de nem mozdul a Bahamákrólhttp://www.life.hu/news/20190903-harmas-erossegure-csokkent-a-dorian-de-nem-mozdul-a-bahamakrol.htmlHármas fokozatúra csökkent a karibi térségen végighaladó Dorian hurrikán ereje helyi idő szerint keddre virradóra, de a vihar szinte nem mozdul a Bahamákról.News--Lelőtte összes családtagját egy alabamai tinédzserhttp://www.life.hu/news/20190903-lelotte-osszes-csaladtagjat-egy-alabamai-tinedzser.htmlEgy 14 éves alabamai fiatal kiirtotta a családját: mindenkire rálőtt. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.