Leminősítették egyes fokozatúra a Dorian hurrikánt

Forrás: AFP/Adam Delgiudice -
Dorian hurrikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai meteorológiai szolgálat egyes fokozatúra minősítette le pénteken a Dorian hurrikánt, amely jelenleg az egyesült államokbeli Észak-Karolina állam partjainál jár.

Az Országos Hurrikánközpont jelentése szerint a trópusi viharban a szél sebessége elérte az óránkénti 150 kilométert. Központi része, a magja, Észak-Karolina partvidéke felett tartózkodik, haladtában fokozatosan gyengül. A hatóságok amellett, hogy a lakosságot felszólították, vonuljon biztonságos helyre, a hadihajókat arra utasították, a tengeren kerüljék ki a vihart. A harci repülőgépeket pedig az ország belső területeire vezényelték. Több mint hétszáz, csütörtökre-péntekre tervezett polgári repülőgépjáratot töröltek. Előzőleg Dél-Karolinában tombolt, ahol özönvízszerű esőzésekkel okozott árvizet. Több mint 250 ezer háztartásban szünetelt az áram.

Forrás: AFP/Adam Delgiudice

Charleston történelmi városmagjának útjait elárasztotta, több mint 150 fát és villanyoszlopot kifordított a talajból. Dél-Karolinától Delaware államig terjedően állatokat menekítettek ki a partvidékről légi úton.
Eddig négy, a viharral összefüggő halálesetről érkezett jelentés. Hárman Floridában haltak meg a viharra készülődés vagy az evakuálás közben, egy 85 éves férfi pedig Észak-Karolinában éppen a házát deszkázta be, amikor lezuhant a létráról és szörnyethalt. A Bahamákon - ahol a hét elején óránkénti 295 kilométeres széllel pusztított a hurrikán - közben harmincra nőtt a Dorian halálos áldozatainak száma - közölte a CNN amerikai hírtévének adott interjújában Hubert Minnis, a szigetország miniszterelnöke. Több generációra hatással lévő katasztrófáról beszélt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.