Állandó fülgyulladás okozhatta a neandervölgyi ember kihalását

Forrás: Mother Nature Network -
fülgyulladás Neandervölgyi ember betegség kihalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A neandervölgyi ember kihalása összefügghet azzal, hogy egész életében állandó fülgyulladás gyötörte a fülkürtök (vagy Eustach-kürt) felépítése miatt, amely hasonlít a mai gyermekek fülkürtjének szerkezetéhez - vélik amerikai kutatók, akiken először sikerült rekonstruálni neandervölgyi ember fülkürtjét.

Az antropológia egyik legnagyobb rejtélye, hogy milyen járvány, vagy más kórokozó okozhatta a neandervölgyi ember kihalását mintegy 35 ezer éve. A brooklyni Suny Downstate Egyetem antropológusainak, fej- és nyakanatómia szakembereinek a The Anatomical Record című folyóiratban közölt tanulmánya szerint nem valami exotikus kórokozó okolható a neandervölgyi kihalásáért, hanem az egyik jelenlegi leggyakoribb gyermekkori betegség, a krónikus fülgyulladás.
"Túlzottnak hangzik, de amikor először rekonstruáltuk a neandervölgyiek Eustach-kürtjeit, felfedeztük, hogy nagyon hasonlítanak a mai gyermekek fülkürtjeire. A középfülgyulladás a gyerekeknél szinte mindenütt jelen van, mivel a gyermeki fülkürtök lapos szöge hajlamos visszatartani a középfülgyulladását okozó otitis media baktériumot, a neandervölgyieknél ugyanilyen lapos a fülkürtök szöge" - idézte az egyetem közleménye Samuel Márquez adjunktust, a kutatás társszerzőjét.
Az antibiotikumok világában ezek a gyulladások könnyen kezelhetők, és viszonylag ártalmatlanok a gyermekekre. A kicsinyek ötéves korában az Eustach-kürtök meghosszabbodnak, és szögük hegyesebbé válik, ami lehetővé teszi a fül számára az ürítést, és ezzel megszűnik a kisgyermekkori középfülgyulladás kiújulása.

A neandervölgyi emberek mintegy 400 ezer éve jelentek meg, és nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt haltak ki Forrás: Mother Nature Network


A neandervölgyiek fülkürtjei azonban az életkorral nem változtak, ami azt jelenti, hogy ezek a gyulladások és a következükben fellépő komplikációk - légzőszervi gyulladások, hallásveszés, tüdőgyulladás vagy még súlyosabb betegségek - nemcsak krónikussá váltak, de egész életükben veszélyt jelentettek a neandervölgyiek egészségi állapotára és túlélésükre - írták a kutatók.
"Ha állandóan beteg vagy, nem lehetsz olyan fitt és hatékony, hogy képes legyél versenyezni Homo sapiens rokonoddal az élelemért és más forrásokért folytatott harcban" - tette hozzá Márquez.

Halálos baleset történt Szabolcsbanhttp://www.life.hu/news/20190920-halalos-baleset-tortent-szabolcsban.htmlAutóbusszal ütközött egy személygépkocsi péntek reggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyírvasvári és Terem között.NewsOrigoMarad a napsütéses időhttp://www.life.hu/news/20190920-marad-a-napsuteses-ido.htmlA hétvégén is marad a napsütéses idő, de a hajnalok hűvösek lesznek. Többfelé 20 fok alatt alakulnak a maximumok, s helyenként akár 1 fokig is hűlhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. News--Magánklinikán kezelték csontkovácsok egy nő gerincproblémáit: életveszélyes sérüléseket okoztakhttp://www.life.hu/news/20190919-maganklinikan-kezeltek-csontkovacsok-egy-no-gerincproblemait-eletveszelyes-seruleseket-okoztak.htmlCsontkovácsok kezelték egy 69 éves nő nyaki gerincproblémáit egy herszoni magánklinikán: súlyos, életveszélyes sérüléseket okoztak. NewsThinkstockFagyos volt a reggel Székelyföldon a Csíki- és a Gyergyói-medencébenhttp://www.life.hu/news/20190919-fagyos-volt-a-reggel-szekelyfoldon-a-csiki-es-a-gyergyoimedenceben.htmlFagyott a szomszédos területeken. Vajon ez azt jelenti, hogy hamarosan nálunk is beköszönt az igazi tél? News--Kínos videó: hulla részegen szállítják a brit turistanőt http://www.life.hu/news/20190917-kinos-video-hulla-reszegen-szallitjak-a-brit-turistanot.htmlSpanyoroszágban videózták le azt a brit turistát, aki öntudatlanra itta magát. NewsOrigoMedvék törtek be egy erdélyi hotelbe, videó is készült rólahttp://www.life.hu/news/20190919-medvek-tortek-be-egy-erdelyi-hotelbe-video-is-keszult-rola.htmlMedvék törtek be egy hotelbe Erdélybe. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.