Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra

Forrás: AFP/Robin Riggs -
elpusztult Kalifornia tengeri vidra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Huszonkét évesen elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra – jelentette be a kaliforniai Long Beachben működő Aquarium of the Pacific, amelynek 1997 óta volt lakója az apró tengeri emlős.

„Nehéz szívvel osztjuk meg a hírt, hogy Charlie nevű tengeri vidránk ma reggel elpusztult” – írta hétfőn honlapján az akvárium, hozzátéve, hogy 22 évével Charlie nagyon szép kort élt meg. Az intézmény szerint a hím kaliforniai tengeri vidrák általában 10–14 évig élnek a vadonban, míg fogságban élő társaik a 20 éves kort is megérhetik – írja a CNN.

Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra Forrás: AFP/Robin Riggs


Az akkor még kölyök vidrára 1997-ben, nagy erejű viharok után találtak rá, és a szakértők úgy ítélték meg, hogy az árván maradt állat nem élné túl egyedül a vadonban. A kis vidra a Charlie nevet kapta és az 1998-ban megnyílt Aquarium of the Pacific egyik első lakója lett. Élete során számos tudományos vizsgálat készült a bevonásával – ő volt például az első vidra, amelytől bódítás nélkül vettek vérmintát –, és tavaly a Guinness-rekordok Wild Things kiadványának idős állatokról szóló fejezetébe is bekerült.

Az akvárium januárban búcsúzott el Charlie társától, a szívelégtelenségben elpusztult 21 éves Brooktól, a fogságban élő legidősebb nőstény kaliforniai tengeri vidrától.

A legkisebb és legbájosabb tengeri emlősök közé tartozó kaliforniai tengeri vidrákat a fenyegetett állatok közé sorolta 1977-ben a veszélyeztetett fajokról szóló törvény.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.