Gyanta vagy borotva? Így szőrteleníts nyáron!

2017.06.30. 08:24

Igaz, egész évben harcolunk a nemkívánatos szőrszálakkal, nyáron, amikor végre bikinire vetkőzünk, teljesen hibátlan testet szeretnénk, amibe az is beletartozik, hogy tökéletesen szőrmenteset. De hogyan lehet ezt elérni, és mire kell figyelni a nyári szőrtelenítés kapcsán? Most eláruljuk!

Gyanta kontra borotva  

A gyantázók és a borotválók tábora között szűnni nem akaró vita van arról, miért és melyik módszer hatásosabb. Habár a borotva a legegyszerűbb, a leggyorsabban elvégezhető szőrtelenítési technika, az ellentábor szerint megéri erre is rááldozni az időt más, hosszan tartó előnyök érdekében.

A gyanta és a jó minőségű epilátorok is tőből tépik ki a szőrszálakat, így egy idő után hajlamosak elhalniForrás: Thinkstock

A gyantáztatók, illetve azok is, akik epilátort használnak, meg vannak győződve róla, hogy ezek az eljárások idővel koptatják a szőrt. A Life.hu szakértője, Blaskovics Ildikó szerint ebben van is igazság: „A gyanta és a jó minőségű epilátorok is tőből tépik ki a szőrszálakat, így egy idő után hajlamosak elhalni.”

Ezzel szemben a borotva hosszú távú hatásaként azt szokták emlegetni, hogy még több szőr alakul ki tőle. Ebben a kérdésben is szakértőnk tett rendet: „Sűrűbb egyértelműen nem lesz a szőrzet, hiszen a szőrtüszők száma adott. Az viszont igaz, hogy a borotva más módszerekkel ellentétben nem tépi ki, csak elvágja a szőrszálakat, így a vastagabb tő nő tovább, és nem vékonyodnak el a szőrszálak. Ennek lesz az az eredménye, hogy vastagabbnak, erősebbnek tűnik a szőrzet." Ildikó szerint már csak a fertőzésveszély miatt is a borotva maradjon csak egy SOS megoldás, és a gyanta legyen az első számú szőrtelenítési technikánk, amivel ráadásul sokkal tartósabb eredményt érhetünk el.

Habár a borotva a legegyszerűbb, leggyorsabban elvégezhető szőrtelenítési technika, mivel csak elvágja a szőrszálakat, így a vastagabb tő nő továbbForrás: Thinkstock
"Nagyon kevesen vannak, de néhányaknál előfordulhat gyantaallergia. Számukra sem a borotva a legjobb megoldás, hanem a cukorpasztás szőrtelenítés" - vallja Ildikó.

Szőrtelenítés nyáron

Bármelyik módszert is részesíted előnyben, van néhány alapszabály, amiket nyáron fontos betartani.

„A szőrtelenítés után nagyjából 24 óráig feltétlenül kerülni kell a napozást - mondja Ildikó. - Mivel borotválás közben mikrosérülések keletkezhetnek a bőrön, napozáskor ezek pigmentálódhatnak, vagyis befoltosodnak, amit jó elkerülni. A gyantázott bőr pedig begyulladhat az azonnali napozás hatására. Ezzel együtt természetesen a szoláriumozás sem ajánlatos ilyenkor. Ezenkívül a természetes vizeket és az uszodákat is érdemes egy napig kerülni a fertőzésveszély miatt."

Fontos azt is tisztázni, hogy aki régóta kacérkodik a végleges szőrtelenítéssel, az ne nyáron vágjon bele. "Az IPL csodákra képes. Rengeteg gondtól megszabadít ez a kezelés, hiszen nem kell heti szinten a szőrtelenítéssel foglalkozni. Ezzel együtt az IPL-t nyáron nem, inkább az ősztől tavaszig tartó időszakban ajánlatos megcsináltatni. Az UV-sugárzás ugyanis ebben az esetben is foltosodásra hajlamosítja a bőrünket."

 

Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK