Előszezon vagy utószezon? - Így spórolhatsz a nyaralásodon

2017.06.21. 09:44

Nyaralni szeretnél, de szűkös a költségvetésed? Minden kollégád a legmelegebb júliusban és augusztusban utazik, és neked kell tartani a frontot? Nyomaszt a nagy tömeg, és utálod a hőséget? Ha sietsz, még az előszezon végére foglalhatsz szállást, az utószezon ajánlataiból pedig bőségesen válogathatsz. Hidd el, megéri! 

Az előszezon és utószezon mind Magyarországon, mind külföldön népszerű a turisták körében. Tény, hogy az időjárás kiszámíthatatlanabb, mint a nyár közepén, viszont sok olyan tényező van, amiért megéri ezeket választani. De a kettő közül melyiket? 

Miért jó, ha előszezonban utazol? 

Ha a hazai tavak bármelyikénél szeretnéd eltölteni a szabadságodat, nyugodtan időzítsd azt júniusra. Ekkor már többnyire nyári, de nem őrült meleg van, így nem kell attól tartanod, hogy a kánikula miatt az utcára sem lesz kedved kilépni. Ha iskoláskorú gyereked van, ő biztosan örülni fog annak, hogy az évzáró után azonnal kimozdultok, de egy sikeres érettségit, felvételit vagy lezárt vizsgaidőszakot is megünnepelhettek egy elővakációval. Ilyenkor a vízparton még nincsen óriási tömeg, nem kell órákat sorban állni a lángososnál, a vendéglátósoknak sem kell harcolniuk a kilométeres sorokkal, így valószínűbb, hogy a hússzeletet vagy halat is rendesen átsütve kapod meg. A panziókban és a szállodákban körülbelül 20 százalékos kedvezményt kaphatsz az előszezonban, ráadásul sok amúgy fizetős strand ilyenkor még ingyenes, és a víz is tisztább, mint főszezonban. Az előszezon akkor is neked kedvez, ha nem csupán strandolni akarsz, hanem kirándulni is szeretnél. A kellemes, de még nem kánikulai melegben szívesesebben sétálsz, túrázol kilométereket, mint amikor már a hőmérő higanyszála 35 fok közelébe emelkedik.  

Ilyenkor a vízparton még nincsen óriási tömegForrás: Thinkstock

Ezért érdemes utószezonban elindulnod 

Az előszezon és utószezon előnyei sokban hasonlítanak egymáshoz, ám az tény, hogy az utószezon Magyarországon sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a június, ugyanis augusztus huszadika után sokszor megérkezik az ősz (bár az utóbbi éveket elnézve, szeptemberben sem ritka az igazi nyári időjárás).  Mindenesetre ha belföldön utazol, érdemes olyan helyet választanod, ahol akkor is találsz programot, amikor nincs strandidő. 

Az utószezont azoknak is ajánljuk, akik jobban szeretnek gyerekmentes övezetben kikapcsolódni. A családok ugyanis az óvoda-iskola kezdete miatt inkább a főszezonra időzítenek, így szeptemberben már jó eséllyel csendesebbek a strandok és szállodák, az alacsonyabb vendéglétszám növelheti a komfortérzetedet, főleg, ha egyébként a hétköznapjaid nyüzsgősek, pörgősek. Ahogy az előszezon esetében, úgy az utószezonnál is kedvezőbb áron juthatunk repülőjegyhez, szálláshoz, szolgáltatásokhoz, mint a főszezonban,  ráadásul sokkal kisebb a tömeg a tengerparton vagy a kirándulóhelyeken. Utószezonban többnyire úgy is útra kelhetsz, hogy nem foglaltál előre szállást, hiszen biztos lehetsz benne, hogy találsz az igényeidnek megfelelőt, ráadásul a főszezoninál jóval kedvezőbb áron. Ilyenkor az utazási irodák és a kuponoldalak is alacsonyabb árakkal versenyeznek az utazókért, sőt az ötcsillagos szállodák árai is jelentősen olcsóbbak, mint főszezonban. 

Érdemes olyan helyet választanod, ahol akkor is találsz programot, amikor nincs strandidőForrás: Thinkstock
Hosszabbítsd meg a nyarad!
A nyár szinte mindenkinek a kedvenc évszaka, így ki ne akarná kicsit meghosszabbítani azt. Ha kora őszre időzíted az utazásodat, nem kell már augusztus végén elsiratnod a nyarat, hiszen tovább élvezheted a napsütést, a jó időt, főleg, ha mediterrán országba utazol. Amikor a többiek már el felejtették nyári élményeiket, és már a következő nyár után sóvárognak, amikor te még csak készülődsz a vakációdra. Ugye azért ez nem hangzik rosszul?

 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hol nyaraljon a gyerek: táborban vagy nagymamánál, esetleg az érdekel, hogy a mikor válaszd a shortot, és mikor a miniszoknyát, szavazz még több nyári dilemmára ITT, és nézd meg, mások mire tették a voksukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK