Kemping vagy apartman? Legyél szabad az utazásod alatt, elérhető áron

2017.06.27. 10:08

Ha nyaralni mész, de nem akarod, hogy a pihenésre fordított pénzed nagy része a szállásra menjen el, két választásod van: kempingben foglalsz szálláshelyet vagy apartmanházat, -szobát bérelsz. De a kettő közül vajon melyiket érdemes?

Ha sportosabb, fiatalabb, baráti társasággal utazol, jól teszed, ha a kedvezőbb árú kempingezési lehetőséggel élsz majd, de a családdal, szülőkkel vagy kisgyerekkel kerekedsz fel, meggondolandó, hogy a nagyobb komfortfokozatú apartmanok között válogass. 

Kempingezni a legtöbbször jó buli!  

Persze kemping és kemping között is hatalmas különbségek vannak. Ha szeretsz és tudsz matracon, hálózsákban aludni, akkor érdemes megfontolni azt, hogy sátorral indulj útnak. Fontos, hogy legyen egy vízálló, könnyen összerakható sátrad, és nem árt, ha egyszer otthon is felállítod, mielőtt útnak indulsz, hogy az esetleges hibái ne élesben derüljenek ki. A hálózsák ugyanennyire fontos, olyat válassz, ami jól tartja a meleget, hiszen az éjszakák még nyáron is tartogathatnak meglepetéseket. Ha nem egy adott helyen töltöd el a szabadságodat, kiemelten figyelj arra, mit viszel magaddal. A hátizsákodat az egész túra alatt cipelned kell, tehát próbálj meg úgy bepakolni, hogy az ne okozzon séta közben kellemetlenségeket. Ne vigyél túl sok ruhát magaddal, ugyanis a fehérneműt és a könnyű pólókat a kempingekben is ki tudod mosni, és pár óra alatt megszáradnak, melegebb pulcsi, hosszú nadrág és esőkabát és vízhatlan kényelmes cipő azonban mindenképpen legyen nálad. 

Kempingezni a legtöbbször jó buli!Forrás: Thinkstock

Ha a szabadság szerelmese vagy, viszont a sátornál kényelmesebb szállásra vágysz, a kempinget akkor se vesd el. A lakóautós kempinget lehet, hogy éppen neked találták ki. Így nem vagy annyira kitéve az időjárás viszontagságainak, és jóval szabadabban mozoghatsz. 

Néhány kemping, amelyekben nem fogsz csalódni

Akár külföldre utazol, akár belföldön maradsz, jó néhány kemping a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy tökéletesen érezd magad. Például a horvátországi Polidor Camping Parkot az odalátogatók kiválóra értékelték, de a sártorral és lakókocsival is bérelhető Camping Opatija is jó választásnak tűnik. A görögországi Camping Makis és Camping Sikia is csupa jó értékelést kapott az oda látogatóktól, és ráadásul mind festői környezetben fekszik.

Ha itthon maradsz, akkor a balatonfüredi és az alsóörsi kempingekben nem fogsz csalódni, mindkettő a prémium szálláshelyek közé tartozik. Persze ha körülnézel a tó partján, lehet, hogy éppen egy másik szálláshelybe szeretsz bele.

Ha nem a vízparton nyaralsz, hanem inkább az erdőt és hegyeket járnád, akkor az ország nyugati szélén fekvő kőszegi Gyöngyvirág panzió és kemping szuper választás lehet.

Az észak-dunántúli, Duna mellett fekvő neszmélyi Kemping Édent is érdemes csekkolni, ami szintén exkluzívnak számít a saját kategóriájában.

Ha pedig igazi sátras kempingben foglalnál szállást, akkor a Rukkel tavi kemping, a természetvédelmi területen található badacsonytomaji kemping vagy a lillafüredi kemping remek választás lehet.

 

Apartman, a szabadság luxusa 


Az apartmanos nyaralás jóval több szabadságot ad, mint gondolnánk. Ráadásul többnyire olcsóbb, mint szállodában megszállni, ráadásul ma már egy új vagy felújított apartman szinte eléri a szállodák színvonalát. Az apartmanos nyaralásnak az egyik legnagyobb előnye a szabadság. Amíg a szállodában többnyire kötött időpontokban étkezhetsz, az apartmanban, ha kedved tartja, főzhetsz, a teraszok pedig szinte mindig összehozzák az addig idegen embereket egymással, tehát szuper társasági élményben lehet részed, és akár új barátságokat is köthetsz. Az apartmanos nyaralás a nagyobb családoknak vagy baráti társaságoknak is kedvez, a házak többségében találhatók egybenyitható szobák, így ha akartok, elszeparálódtok egymástól, de akár együtt is lehettek. Ha kisgyerekkel mész, az apartman akkor is telitalálat lehet. Mivel a kibérelt házikó többnyire csak a tiétek, nem kell azon törnöd a fejed, hogy az esetleg hangoskodó, síró gyereked zavarja-e a szomszédokat, így ezt a stresszfaktort is kiiktathatod. 

Az apartmanos nyaralás jóval több szabadságot ad, mint gondolnánkForrás: Thinkstock

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hol nyaraljon a gyerek: táborban vagy nagymamánál, esetleg az érdekel, hogy a mikor válaszd a shortot, és mikor a miniszoknyát, vagy arra keresed a választ, hogy bikinit vagy egyberészes fürdőruhát vigyél-e magaddal, szavazz még több nyári dilemmára ITT, és nézd meg, mások mire tették a voksukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK