Golyós vagy stiftes dezodor? Veszélyes nyári fertőzések, így figyelj a higiéniára

2017.07.05. 10:19

A nyári kánikulában a szokásosnál is jobban kell figyelni a higiéniára és a fertőzésekre. Mit kell tennünk, ha az izzadásról és az izzadásgátló dezodorokról van szó?

Intim tisztálkodás - A legfontosabb, amit soha ne hagyj ki!

Tisztázzuk, hogy miért is szükséges a szokottnál is fokozottabban figyelni a tisztálkodásra nyáron! A kánikulában a meleg, nedves környezetben a különböző baktériumok és gombák könnyebben kialakulhatnak, a fertőzés veszélye kimagaslóan magas. Arról már néhány hete írtunk, hogy a legfontosabb szabály, ha strandolni mész az, hogy mindig zuhanyozz le, mielőtt a medencébe lépnél. De az is nagyon fontos, hogy vécézés után használj bidét, vagy zuhanyozz le!

Zuhanyozz le, mielőtt a medencébe mész!Forrás: Giphy

Kerüld a közös törülköző használatát, és használj olyan szappant, mosakodógélt az intim tisztálkodáshoz, amelyek segítségével nem borul fel az intim területek savas közege, vagy segít visszaállítani azt. 

A fertőzéseken kívül a különböző bőrsérülésekre, így a napégésre vagy a szőrtelenítést követő kiütésekre is figyelni kell. Lehetőség szerint főleg hónalj- és intim szőrtelenítés után 1 nappal ne menjünk vízbe, és ne feküdjünk ki a tűző napra.

Beszéljünk végre az izzadásról!

Szeretnénk elkerülni, de nem nagyon lehet: nyáron bizony izzadunk. Amint kilépünk a légkondis lakásból a 40 fokba, szakad rólunk a víz. A legfontosabb, hogy ilyenkor zuhanyozzunk többször, de ne szárítsuk ki a bőrünket a nem megfelelő szappan vagy tusfürdő használatával! Kerüljük a műszálás ruhákat! Jól szellőző pamut ruhákat, és ami még lényegesebb, fehérneműt hordjunk! Az izzadást persze még ezzel sem lehet kikerülni, de kényelmesebben érezhetjük magunkat a hőségben.

Kerüld a műszálas ruhákat!Forrás: Youtube

Amikor izzadunk, egy jellegzetes szagot érezhetünk magunkon, ezért pedig egy baktérium a felelős. A különböző golyós dezodorok és stiftek olyan antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amik visszatartják ezt a szagot.  

A szagot tehát nem érezzük, de az ezért felelős baktérium attól még ott van! Ezért fontos, hogy soha, senkivel ne használj közös dezodort (főleg golyóst és stiftes változatot!), így ugyanis átadhatjátok egymásnak a különböző baktériumokat és gombákat.

Senkivel ne használj közös dezodort!Forrás: Giphy

Mi micsoda? – Kisokos

  • Dezodor - A dezodorok segítségével a verejték szagtalan marad, de maga az izzadás nem szűnik meg.
  • Izzadásgátló – Ezek a termékek a hónaljizzadást szabályozzák. A különböző készítményekben található alumíniumsók szűkítik a verejtékmirigyek kivezetésének felső részét, így csökkentik az izzadást, valamint akadályozzák a baktériumok kifejlődését.
Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK