Siófok vagy Balatonfüred? - 10 top látnivaló a Balaton e két városában

Siófok Balatonfüred utazás Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bárhol is nyaralsz a Balatonon, a magyar tengernek van (legalább) két olyan városa, amelyekbe, vagy legalábbis közülük az egyikbe biztosan ellátogatsz. De vajon a déli parton fekvő Siófok vagy inkább az északon fekvő Balatonfüred áll közelebb a szívedhez? Ha megismered a látványosságaikat, talán könnyebben tudsz választani közülük. 

A kihagyhatatlan Siófok

Siófok a Balaton-part legnagyobb városa, így az ország egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése. Mindkét szakasza, az Ezüstpart és az Aranypart is csak úgy vonzza a látogatókat, mind a Petőfi sétány mentén elhelyezkedő Nagystrand, mind a Szabadifürdőig húzódó szabadstrand telis-tele van kikapcsolódni vágyókkal. Persze a strandoláson kívül érdemes megnézni a város nevezetességeit is, a Víztorony, a Rózsakert, az Ásványmúzeum is szuper időtöltés lehet, ha nincs strandidő vagy ha nem akarod minden idődet a parton tölteni.

Siófok az ország egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése Forrás: siofok.hu

Lélegzetelállító panoráma a Víztoronyból

A város szívében álló Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amelyet 2012-ben - építésének 100. évfordulóján - újítottak fel. Különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátószintjeire két panorámalifttel juthatsz fel, ahonnan lélegzetelállító balatoni panorámában gyönyörködhetsz.

A Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében emelkedik a magasba Forrás: siofok.hu

Rózsakert, a botanika szerelmeseinek

Közvetlenül a Balaton partján terül el a Rózsa-liget, ahol gyönyörű virágágyásokban, és - ahogyan a neve is ígéri - rózsabokrokban gyönyörködhetsz. Sokszínűsége, az óriásplatánok adta árnyas területek igazi vonzó környezetet teremtenek, itt valódi szemet gyönyörködtető látvány tárul eléd. A Rózsa-ligetben található a tó átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak a szobra is.

A Rózsa-ligetben szobor idézi fel a tó első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak az emlékét Fotó: Török István/pilisvorosvar.hu

Ásványmúzeum, amelynek a világ a csodájára jár

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában. Az államilag védett gyűjteményben 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók, a tárlat pedig - úgynevezett élő múzeumként - állandóan gyarapodik. Az ásványokat öt teremben helyezték el, az Erdély területéről származó "bányavirágokat" tekintve pedig állítólag az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.Ha Siófokon jársz, semmiképpen ne hagyd ki ezt a világszerte híres gyűjtemény.

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye látogatható Siófok város centrumában Forrás: asvanymuzeum.hu

Aranyparti szabadstrand - homokos plázs kicsiknek és nagyoknak

Szabadi-Fürdőteleptől majdnem Siófok közepéig húzódik az Aranyparti szabadstrand. A hossza 3,5-4 kilométer, a szélessége 20-30 méter. A belvároshoz legközelebb eső, a Szent István sétány előtti rész mólóval védett öböl, és csodás látványt nyújt. A szabadstrandra a sekély víz és a homokos plázs miatt előszeretettel járnak kisgyermekes családok is, a terület napozni, homokozni és fürdeni egyaránt kiválóan alkalmas.

Szabadi-Fürdőteleptől majdnem Siófok közepéig húzódik az Aranyparti szabadstrand Forrás: siofok.hu

Extrém, ám mégis biztonságos a BEBÓ Aquapark

A 2016-ban megnyílt park Magyarország egyik legnagyobb Wibit víziparja, mely több mint 600 négyzetméter területen fekszik Siófokon, az Aranypart kellős közepén. A park összeállításánál első számú szempont volt, hogy minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbb elemeket: a trambulin, majomketrec, vizes árok és a torony nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is jó mókát ígér. Az üzemeltetők hangsúlyozzák, hogy kiemelten fontos számukra a biztonság, ezért mindenki számára, aki a víziparkot használja kötelező a mentőmellény viselése.

A park összeállításánál első számú szempont volt, hogy minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbb elemeket Forrás: Fcaebook/BEBÓ Aquapark

Balatonfüred, ahol mindig pezseg az élet

Füred a Balaton északi partjának fővárosa, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Népszerűségét a Balaton közelségének, szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti, emellett jelentős vitorláskikötő is. Területe három részből áll: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint az üdülőtelep. Ha a Balatonon jársz, mindenképpen látogass el a Tagore-sétányra, ami megannyi nyári programnak is otthont ad. A környék másik gyönyörű nevezetessége a Jónás-kilátó, ami népszerű túracélpont.

Balatonfüred a Balaton északi partjának fővárosa Fotó: Vörös Ákos/balatonfured.hu

Tagore sétány - a romantika és kultúra egy helyen

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része, a part menti árnyas Tagore sétány. A majdnem egy kilométer hosszú sétány a híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta a nevét, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett.

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része a part menti árnyas Tagore sétány Fotó: Ubrankovics Zoltán/balatonfured.hu

Az eltelt évek során még számtalan híresség, költők, tudósok, közéleti emberek tisztelegtek Tagore emléke előtt és követték példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Így mára hatalmas lombkoronájú fák várják a parkba látogatókat.

Annagora Aquapark - a vízimádók kánaánja

A legkorszerűbb technikával felszerelt Annagora Aquapark feledhetetlen élményeket nyújt kicsiknek és az extrém vízi élményeket szomjazó felnőtteknek egyaránt. A gyönyörű környezetben minden megvan, ami igazán kikapcsolja a víz szerelmeseit - akár családostól nyaralsz, akár baráti társasággal látogatsz a Balatonra, ezt az élményt nem szabad kihagynod.

A legkorszerűbb technikával felszerelt Annagora Aquapark feledhetetlen élményeket nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt Forrás: annagora.com


Jókai kilátó-Tamás hegy - ha nem csak a strandolás kapcsol ki

Ha Balatonfüredren jársz és nem csak a vízi programok érdekelnek, kiváló túraútvonal a Tamás hegy és környéke. Ha úgy döntesz, hogy nekiindulsz, számíts rá, hogy jó meredeken kell majd felkaptatnod, ami a nyári hőségben megerőltető lehet, ám megéri a fáradtságot. A Jókai kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, például teljes egészében látható a Tihanyi-félsziget.

Aki Balatonfüredre látogat és nem csak a vízi elfoglaltságok érdeklik annak kiváló túraútvonal a Tamás hegy és környéke Forrás: balcsi.net

Bodorka Balaton Aquarium - egy helyen minden, ami hal

A Balaton számos állat- és növényfajnak nyújt élőhelyet. A vízivilág látogatóközpontban élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a vidék halaival, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig. Ízelítőül válogatást találsz Füred testvérvárosa a horvátországi Opatija jóvoltából az Adria élővilágából is.

A Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban most élőben, szemtől-szemben találkozhatnak a látogatók a vidék halaival Forrás: bodorka.info.hu

Esterházy strand és Élményfürdő

Balatonfüred reformkori hangulatban megújuló fürdőtelepének egyik legszebb eleme a Tagore sétány keleti végén elhelyezkedő Esterházy strand, amely kiválóan parkosított plázsról gyönyörű tihanyi panorámával, kedvező mederkialakításával vár téged is. Túlzás nélkül állítható, hogy ez a Balaton egyik legszebb strandja, így, ha a szállásod egy másikhoz van inkább közel, legalább egyszer less be ide is.

SIÓFOK vagy BALATONFÜRED?

Fújni vagy kenni? - Milyen bőrtípusra, milyen napozás előtti termék való?http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170706-borapolas-nyaron-naptej-es-napolaj.htmlA naptej a napolaj és a napozás előtti krémek között az alapvető különbség az állaguk. Az állagok között persze vannak tulajdonság beli különbségek is, ugyanis bizonyos konzisztencia megenged illetve nem enged meg egyes összetevők alkalmazását. Nyári Dilemmák--Hekk vagy lángos? Teremts otthon is strandhangulatot!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170627-hekk-vagy-langos-teremts-otthon-is-strandhangulatot.htmlMíg a tengerparti országokban a gyümölcs a tipikus strand-étel, addig mi magyarok, igenis szeretjük a tejföllel meglocsolt lángost, a kovászos uborkával gazdagított hekket, no meg persze a porcukortól szirupos forró palacsintát. Ezek egytől egyig a strand, a vízben ugráló gyerekek, a Balatoni vízpart hangulatát idézik. Miért kellene lemondanunk róluk csak azért, mert épp nincs lehetőségünk csobbanni egyet? Összegyűjtöttünk pár receptet, melyeket egyszerű elkészíteni, és hamisítatlan „Balcsi-beach feelinget" varázsolhatunk akár a négy fal közt, akár a kertben, a csöppnyi medence mellett is. Nyári Dilemmák--Golyós vagy stiftes dezodor? Veszélyes nyári fertőzések, így figyelj a higiéniárahttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170630-nyari-fertozes-higienia.htmlA nyári kánikulában a szokásosnál is jobban kell figyelni a higiéniára és a fertőzésekre. Mit kell tennünk, ha az izzadásról és az izzadásgátló dezodorokról van szó? Nyári DilemmákOrigoGyanta vagy borotva? Így szőrteleníts nyáron!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170611-gyanta-vagy-borotva-igy-szortelenits-nyaron.htmlIgaz, egész évben harcolunk a nemkívánatos szőrszálakkal, nyáron, amikor végre bikinire vetkőzünk, teljesen hibátlan testet szeretnénk, amibe az is beletartozik, hogy tökéletesen szőrmenteset. De hogyan lehet ezt elérni, és mire kell figyelni a nyári szőrtelenítés kapcsán? Most eláruljuk! Nyári DilemmákThinkstockSminkkel vagy smink nélkül? Szépségtippek nyárrahttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170607-ilyen-a-tokeletes-nyari-smink.htmlA szikrázó napfényben is fenséges lehet a megjelenésed, ha csillogó az arcbőröd, illetve ha vitaminokban gazdag textúrát választasz, és bronzosító púderekkel, fényekkel fokozod a hatást. Íme, Larion Oscar nyári sminktippjei! Nyári Dilemmák--Kemping vagy apartman? Legyél szabad az utazásod alatt, elérhető áronhttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170622-kempingben-vagy-apartmanban-foglalj-szallast-nyaralaskor.htmlHa nyaralni mész, de nem akarod, hogy a pihenésre fordított pénzed nagy része a szállásra menjen el, két választásod van: kempingben foglalsz szálláshelyet vagy apartmanházat, -szobát bérelsz. De a kettő közül vajon melyiket érdemes? Nyári DilemmákThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.