Ház az üveghegyen vagy üvegház a hegyen? Ésszerű luxus kacsalábon forgó palota helyett

ház luxus Buda üveg építészet budai hegy építész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A budai hegyekben megbúvó első hazai Fachwerk ház tökéletes lehetőséget ad a természet megfigyelésére és a vele való együttélésre. Tulajdonosa még Németországban szeretett bele ebbe a háztípusba és közel 10 év faépítészetben szerzett tapasztalattal építette meg az első ilyen jellegű házat Magyarországon.  

A buja növényzettel teleszőtt utcácskák egyikében bújik meg az a valóságos ékszerdoboz, amit Ráth Gábor, az Élményépítészet kitalálója tervezett és épített saját hozzáértő csapatával. „Amikor telket kerestem az általam építeni kívánt háznak, az elém táruló káprázatos panoráma azonnal lenyűgözött itt. Megfogott és azóta sem ereszt” – mutat Gábor a lábunk alatt elterülő budai hegyekre. Mi tagadás, az én lélegzetem is elállt egy pillanatra, a különbség csupán annyi, hogy én nem költözhetek ide – a ház ugyanis már foglalt.

Forrás: Ráth Gábor

Eggyé válni a természettel

A ház egyik leglátványosabb különlegessége már messziről szembetűnő: a homlokzat teljes egésze üvegből készült. A panorámából ennek köszönhetően egyetlen centimétert sem veszített a tulajdonos, ám az okos elhelyezésnek és a gondosan megtervezett kerti növényzetnek köszönhetően még a legkíváncsibb szempár sem leshet be Gáborék intim szférájába. Ezt pedig alapvetően még nehéz függönyök sem akadályoznák meg. „Szeretjük, hogy az otthonunk szinte egybeolvad a természettel. Hogy néha nem tudjuk eldönteni, a kutya kint van-e vagy bent. Bármit csinálhatunk a lakásban, mindig szemmel tudjuk tartani a gyerekeket, ha kint játszanak a kertben, és csodás érzés, hogy az egyes évszakokra jellemző hangulatok óhatatlanul is beköltöznek az otthonunkba. A fény egész évben átjárja a házat, tavasszal zöld, ősszel pedig aranybarna és rézvörös lesz minden, télen pedig semmihez nem fogható érzés a hófehér, kövér hópelyhekben gyönyörködni” – meséli Gábor párja, majd nevetve hozzáteszi: „Igen, mielőtt megkérdeznéd, én takarítom az üvegfelületeket, de ez egyáltalán nem nagy fáradság, körülbelül két-három havonta pucolom az ablakokat és két-három óra alatt megvan az egész ház.”

Forrás: Ráth Gábor

Nem mindennapi építészet – nem mindennapi élmény

A meredek lejtésű telken a talaj szintjét előzőleg visszamélyítették, erre került a ház alapja, így az épület hátsó frontja a hegyoldalnak támaszkodik – ez tökéletesen szélvédetté is tette az épületet. A legkorszerűbb építészet-technológiai eljárások alkalmazásával rétegragasztott épületfából készültek a szerkezet vázát adó gerendák, a kötési pontokon erős, rozsdamentes acél csavarokkal megerősítve. A tetőszerkezetet különösen vastag hőszigeteléssel látták el, ennek következtében a lakóépület energiafogyasztása és így a két szinten elterülő, összesen 130 négyzetméter lakótér rezsije is igen kedvező. A déli és keleti homlokzat télen hasznosítja a napot, ami felfűti a házat, a tetőtúlnyúlás pedig leárnyékol, így nyáron egyáltalán nem melegszik fel.

/1412/_vegh2014122165755

Természetkedvelő, igényes lakók előnyben

Gábor a több évszázados hagyományok Fachwerk - azaz favázas épület, kitöltő falazattal - építészetét kombinálta a legmodernebb kétkamrás, speciális gázzal töltött betörésbiztos üvegekkel. A technológia teljes egészében német fejlesztés, Gábor itt szeretett bele ebbe az építési módba annak sajátos karaktere, rendkívüli energiahatékonysága és gyors kivitelezhetősége miatt – a tervek elkészülte és az engedélyeztetés után akár három hónap alatt kulcsrakész házat kaphatnak a megrendelők. „Magyarországon ezidáig összesen hat ilyen házat építettem, most pedig éppen egy kisebb élmény-lakóparkot tervezek itt, a környéken, a budai hegyekben. Ezeket a házakat olyan jól szituált embereknek tervezem, akik nem egy gazdaságtalanul fenntartható, a környezetbe nem illő divatházban szeretnének élni. Olyanoknak, akik méltányolják a természet közelségét, a nemes anyagokat és a pontos, minőségi munkát” – avat be jövőbeli terveibe az élményépítész.

Egy biztos: bárki, aki belép a Gábor által tervezett házak bármelyikébe, az azonnal beleszeret. A különleges építészeti stílus, az átláthatóság, a természet közelsége és az a letisztult, ésszerű luxus, ami a házait jellemzi, minden, szépségre nyitott, igényes embert megfog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.