Kertészkedj függőlegesen – így zöldítsd be házfaladat!

ház növények hasznos gyönyörű fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házfal befuttatásával kapcsolatban rengeteg a tévhit: sokan gondolják azt, hogy a növényektől vizesedni fog a fal, vagy hogy tönkreteszik a vakolatot. Ez nem igaz! Kövesd tippjeinket, és kertészkedj te is a házad falán!

Ne higgy a rémhíreknek!

A futónövények tönkreteszik a vakolatot? Benövik az ablakot? Bevonzzák a házba a rovarokat? Vizesedni fog a fal? Nem, nem, nem és nem!

  • Ha a ház vakolata ép, a futónövények biztosan nem fognak benne kárt tenni, sőt! A kifejlődött levélzet védeni is fogja a vakolatot.
  • A támasztókeretre futó növények egyszerűen irányíthatók, és ha rendszeresen karbantartod fali kertecskédet, biztosan nem fogják az ablakod kilátását zavarni.
  • Kutatásokkal igazolták, hogy egyáltalán nem gyakoribb a rovarok előfordulása azokban a házakban, amelyek falát befuttatták, mint a csupasz épületek esetén.
  • Mivel a növények felfogják a falat érő esőt, nemhogy vizesedni nem fog a ház fala, hanem szárazabb is lesz.
Forrás: Thinkstock

Ezért éri meg

Azonkívül, hogy igazán elragadó látványt nyújt egy üde, zöld növényzettel befuttatott házfal, számos előnyöd is származhat belőle. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a növényeknek köszönhetően javul az épületek hőháztartása. A levelek nyáron nem engedik felmelegedni a falakat, télen pedig a fal felületi hőmérséklete 2 Celsius-fokkal is magasabb lehet.
Ráadásul a növények a levegő minőségét is javítják, lombozatuk ugyanis szűrőként működik, amely kiszűri a káros anyagokat a levegőből.

Kezdj hozzá!

Itthon főleg borostyánt és vadszőlőt lehet a házak falán látni, főleg azért, mert ezek a növények elég igénytelenek, egy-egy tő elültetésével 8-10 négyzetméteres felület borítása is biztosítható.
Természetesen más növényt is választhatsz, a loncok, iszalagok, a szőlő, vagy a hajnalka is tökéletesen megállja a helyét. A borostyánnak és a vadszőlőnek nem kell támrendszert építened, viszont a futórózsák vagy klematiszok igénylik. Ezt készítheted keresztirányban rögzített farácsokból, de feszíthetsz ki dróthuzalokat is erre a célra.

Nézd végig galériánkat, és inspirálódj bátran!

/1504/Z_ld_2015426124436

Így hozz létre vegyszermentes kiskertet a balkonodon!http://www.life.hu/otthon/20150410-tippek-trukkok-a-vegyszermentes-balkon-kerteszethez.htmlMinimális energiabefektetés és zöldellő balkon! Vegyszermentes kertészkedés a nagyvárosban: mutatjuk hogy csináld!Otthon--Tapsvihar és ujjongás fogadta - Bálint gazdát imádják a gyerekek! http://www.life.hu/otthon/20150423-balint-gazda-iskolakert-atadason-vett-reszt.htmlAz ország kedvenc kertésze, és a Life.hu legújabb sztárszerzője, Bálint Gyuri bácsi nem akármilyen kezdeményezéshez adta a nevét: segítségével nevelik majd ki a jövő kiskertészeit.OtthonOrigoRépahegyező és bociporszívó - a te konyhádból sem hiányozhatnak!http://www.life.hu/otthon/20150421-vicces-es-praktikus-konyhai-kiegeszitok.htmlImádsz sütni-főzni és, ha teheted, a legtöbb időt a konyhában töltöd? Akkor ez a válogatás neked szól! Meg persze azoknak is, akik vevők a humorra és az ötletes megoldásokra. Konyhai kiegészítők kicsit másképp.Otthon--5 trendi kerti bútor – A dizájnos terasz és erkély titka http://www.life.hu/otthon/20150410-trendi-kiegeszitok-balkonra-teraszra-kertbe.htmlVégre beköszöntött a jó idő, ideje, hogy te is felébredj téli álmodból! Szabadulj ki a négy fal közül, irány a kert, a terasz vagy az erkély! Mutatjuk, melyek azok a trendi kiegészítők, amelyekkel a kültéri helyiségeket extra kényelmessé és hangulatossá varázsolhatod!Otthon--Házi praktikák – így lesz vécéd illatos és csillogó!http://www.life.hu/otthon/20150421-filleres-hazi-praktikakkal-az-illatos-es-tiszta-veceert.htmlA szükséges rossz. A vécé takarítása valószínűleg neked sem a legkedveltebb elfoglaltságosod. De bármennyire is húzod a szád, valakinek bizony ezt is muszáj megcsinálni. Mi most olyan házi praktikákat szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, amelyek azon kívül, hogy hatékonyan felveszik a harcot a vécécsészében megbújó baktériumokkal, még a pénztárcádat is kímélik.Otthon--Amikor egy horrorfilm megelevenedik - rettegés a családi fészekbenhttp://www.life.hu/otthon/20150420-5-valodi-kisertetjarta-csaladi-haz-amerikaban.htmlParanormális jelenségek, véres mészárlások – szörnyűségek, melyek helyszíne egy mindaddig békés családi fészek. Neked is ismerős a sztori? A kísértetjárta és gyilkos házak története a horrofilmesek egyik kedvenc témája. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.