Tökéletes teraszra vágysz? Ezeket a szempontokat mindenképpen tartsd szem előtt

Forrás: Thinkstock -
burkolat terasz erkély otthon kert stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész télen a megújult teraszodat tervezgetted? Kinézted a tökéletes kerti bútorokat, bevásároltál ötletes kiegészítőkből, de a burkolattal mindeddig nem foglalkoztál? Öreg hiba! Mutatjuk, mik azok a legfontosabb szempontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venned a tökéletes teraszburkolat kiválasztásánál.

Az erkély vagy a terasz burkolatának kiválasztásakor az időtállóság és a minőség mellett fontos szempont az is, hogy otthonod ezen része is maximálisan passzoljon stílusodhoz, és kifejezze egyéniségedet.

Forrás: Thinkstock

Élő, lélegző

A fából készült bútorok, burkolatok egytől-egyig gyönyörűek. Az erezetek, a színek, a fa természetes mintája egyedivé és igen mutatóssá tudja teraszodat varázsolni, ráadásul ez az élő, lélegző anyag természetességet és melegséget is áraszt magából. Nagy hátránya azonban, hogy amellett, hogy nem olcsó mulatság fával leburkolni a teraszod, rendszeres karbantartást is igényel. Ha nem figyelsz rá eléggé, könnyen berepedezhet, de a színe is megváltozhat.

Anyagok találkozása

A kompozit burkolatok a fa alternatívájaként jöttek létre, a fa természetességét igyekeznek tükrözni műanyagból. Nagy előnye a fával szemben, hogy nem igényel rendszeres karbantartást, nem szálkásodik, és ellenáll az időjárásnak. Mint szinte mindennek, a kompozitnak is vannak hátrányai: a penész ellen nem nyújt tökéletes védelmet és könnyen válhat csúszóssá is. Ráadásul a túlságosan olcsó típusok igen természetellenesen néznek ki, és el is deformálódhatnak.

Forrás: Thinkstock

A majdnem tökéletes

Nem rothad, nem korhad, ellenáll az időjárásnak, nem éghető, és a kártevők is vesztes csatát vívnak ellene. Igen, ez bizony az alumínium teraszburkolat. Hogy miért nem tökéletes? Sajnos elég drága, és nem nyújt túl természetes hatást.

Kőbe vésve

Ha stílusodhoz legjobban a kőburkolatok eleganciája és kissé hideg hangulata illik, akkor a teraszra érdemes vraca mészkövet, travertint vagy mattcsiszolt felületű köveket választanod. Legyél előrelátó, a teraszra szánt kőburkolatnak a felszíne lehetőség szerint legyen sima, így mezítláb is bátran szaladgálhatsz majd rajta. A kültéri kőburkolatokkal szembeni egyik legfontosabb elvárás, hogy ellenálljon a fagynak, és csúszásmentes legyen. Ennek érdekében a kültéri kőburkolatok vastagsága mindig legyen nagyobb, mint a ragasztott falburkolatok esetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.