Fülöp-szigetek Manila szegénység nekropolisz temető mélyszegénység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fülöp-szigetek a világ egyik legszegényebb országa. Fővárosa, Manila pedig a világ egyik legsűrűbben lakott városa. A teljes manilai agglomeráció lakossága meghaladja a 14 milliót, a lakosság 40 százaléka pedig mélyszegénységben, nyomornegyedekben, vagy éppen temetőben él.

Igen, temetőben. Egészen pontosan az 54 hektáron elterülő Északi temetőben. Nemcsak néhány családról van szó, hanem egy közösségről, amely az elmúlt évtizedek alatt egy komplett falut épített a holtak szomszédságában. Van bolt, étterem, de még kosárlabdapálya is ebben a különleges nekropoliszban.

Döbbenetes szegénységben és kilátástalanságban élnek a temetői város lakói Forrás: AFP

Arról pontos információ nincs, hogy mikor kezdtek el az emberek a temetőbe költözni, de úgy tudni, hogy már az 1950-es években is voltak a sírkertnek élő lakói. Mára pedig több mint 6000 manilai éli itt mindennapjait. Az áramot a közeli utcából vezetik ide, az "ivóvizet" pedig a temetőben található fúrt kutakból hordják. A sírok között halomban áll a szemét, a területet ellepték a csótányok és a patkányok, ráadásul még a halottak csontjai is szanaszét hevernek.

Ha ugyanis a hozzátartozók nem tudják fizetni a sírhely bérleti díját, akkor a halottak maradványait kikaparják a sírokból, és jobb esetben tömegsírba temetik őket, rosszabb esetben pedig szétszóródnak a temetőben a sírok között.

A szegénységben élő manilaiak pedig itt, ilyen körülmények között alszanak, főznek, esznek, fürdenek, mosnak – élnek. Ez az otthonuk.

Nézd végig galériánkat a holtak városáról!

/1510/Mrgd_20151015171216

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.