Készülj az ünnepekre: tanuld meg a vendégeskedés alapjait

Forrás: Thinkstock -
karácsony vendéglátás illemszabályok ünnepi készülődés vendégfogadás vendégség ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a szeretet ünnepe. A karácsonyi szezon pedig a sütés-főzés, a vendégvárás és a vendégjárás időszaka. A karácsonyi vendégjárás-maraton egy ideig szórakoztató tud lenni, ám az ötödik, hatodik, tizedik rokonlátogatásnál - érthető módon - a vendég, no meg a házigazda lelkesedése is kicsit megcsappan.

Érdemes hát ebben az időszakban fokozottan odafigyelned a vendégségbe járás illemszabályaira, hogy az amúgy is túlterhelt házigazdádat ne hozd ki a sodrából esetleges faragatlan viselkedéseddel.

Forrás: Thinkstock

Ne túl korán, de ne is túl későn

Ha lehetséges, próbálj meg a megbeszélt időpontban vagy ahhoz közel érkezni. Ha több mint 30 percet késel, könnyen felboríthatod a házigazda jól kigondolt menetrendjét.

Ne üres kézzel

Természetesen ne valami flancos, drága ajándékkal, de egy jelképes aprósággal azért illik meglepni a vendéglátóidat. Lehet az egy tálca házi sütemény, vagy akár egy üveg finom bor.

Forrás: Thinkstock

Nem otthon vagy

Tudjuk jól, hogy a vendégeknek mindig azt szokás mondani: "Érezd magad otthon!" Ezt azonban nem minden esetben kell szó szerint érteni. Szóval ne hagyd szétszórva a cipőidet, csomagjaidat a lakás különböző pontjain, még ha nem is mondják, ezzel csak felesleges gondot okozol.

Legyél segítőkész

A segítség mindig jól jön, még akkor is, ha nem kérnek meg rá. A vacsora után illik felajánlani a segítségedet, és még ha nem is fogadják el, akkor is a szándékod megvolt.

Forrás: Thinkstock

Ne légy zabagép

Azt minden házigazda szereti, ha a vendégeknek ízlik a koszt, és azt is jó látni, ha a vendég jóízűen eszik, repetázik, ám arra azért figyelj, hogy nem illik kienni vendéglátódat a vagyonából.

Vedd át vendéglátóid napi ritmusát

Lehet, hogy egyébként bagolytípus vagy, és legkorábban hajnali 3-kor vagy hajlandó az ágyba vetni magad, délután 1-nél korábban pedig semmiképpen sem kelsz fel, de... Ha vendégségben vagy, próbálj meg alkalmazkodni vendéglátóid napirendjéhez.

Forrás: Thinkstock

Ne légy hálátlan

Banálisnak tűnhet, de sokszor megfeledkezik róla az ember. Távozáskor köszönd meg a vendéglátást!

A tökéletes hálószoba titkahttp://www.life.hu/otthon/20151118-alakitsd-at-a-haloszobat-a-nyugodt-alvas-erdekeben.htmlTudtad, hogy a hálószoba elrendezés is befolyásolhatja alvásod minőségét? A hőmérséklettől a világításig egy csomó olyan környezeti tényező van, amellyel pihentetőbbé és jobbá teheted éjszakáidat. Mutatunk néhány egyszerű trükköt! OtthonThinkstockEzért válaszd a drágábbat! - Energiahatékonysági kisokoshttp://www.life.hu/otthon/20151118-konyhai-kisgepek-fogyasztasa-miert-dragabbak-a-jo-keszulekek-miert-eri-meg-ezeket-venni.htmlHa nem dugdosol százezreket, vagy akár milliókat a párnád alatt, akkor valószínűleg te sem úgy vásárolsz új háztartási gépet, mint egy pár zokni: pénzedért olyan terméket szeretnél kapni, ami hosszú évekig fogja a családot jól és megbízhatóan szolgálni. Na de megéri az olcsóbb, vagy hoszú távon jobban jársz egy drágább háztartási cikkel? OtthonThinkstockEgy gigantikus stadion gyönyörű pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20151117-pontiac-silverdome-a-detroit-lions-egykori-stadionja-romokban-hever.htmlAz egykor modern stadionban ma már csak a kísértetek futballoznak. Elhagyatott helyek sorozatunk következő részében a Detroit Lions amerikaifutball-csapat hajdani otthonát mutatjuk be Johnny Joo fotós káprázatos képein keresztül.OtthonOrigoTéli előkészületek: így élnek túl a leanderekhttp://www.life.hu/otthon/20151116-balkongaz-blog-teli-elokeszuletek-igy-elnek-tul-a-leanderek.html"Szombaton délelőtt egy egészen kellemes, esőmentes pár órában erőt vettem magamon, és nekiláttam többek közt a téliesítés első fázisának. Szörnyű, jön a hideg, már megint." OtthonThinkstockA hónap színe: a vibráló ametiszt orchideahttp://www.life.hu/otthon/20151110-november-honap-szine-a-lakberendezesben-az-ametiszt-orchidea.htmlA Pantone (a színszabványok területének szaktekintélye) tavalyi jóslata szerint a 2015-ös év második felének trendszínei a semleges földszínek, illetve a pasztellárnyalatok lesznek, amelyek a természet szeretetét, valamint az otthon melegének és biztonságának időtlenségét idézik fel. Otthon--Egy omladozó kúria, ahol megállt az idő - Káprázatos képekhttp://www.life.hu/otthon/20151110-elhagyott-kiserteties-kuria-hatborzongato-kepekkel.htmlA polcokon könyvek garmadája sorakozik, a franciaágy még most is meg van vetve, a konyhában pedig egy ódon teáskanna várja, hogy a házigazda újra dobjon néhány fát a sparheltre. Ebben a kísérteties házban több évtizede egyik pillanatról a másikra állt meg az idő, és tűntek el az egykori lakók. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.