Amikor a környezettudatos fűtés és hűtés találkozik a modern dizájnnal

hőszivattyú radiátor hűtés fűtés otthon környezettudatosság tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A belsőépítészek és építészek azért kedvelik a levegő-víz hőszivattyúkat, mert nem csúfítják a teret radiátorok és csövek, és nem kell bajlódni a kéménnyel. Az édesanyák pedig azért, mert azon kívül, hogy kíméli a családi kasszát, soha többé nem kell a szén-monoxid-mérgezéstől félniük.

Ma már az épületgépészetben szép számmal találhatsz költséghatékony, fenntartható és egyben esztétikus, a lakberendezés terén pedig nagyobb szabadságot jelentő megoldásokat. Az utóbbi években jelentősen megváltozott az épületgépészeti rendszerek kiválasztásának szempontrendszere, környezete, ami új lehetőségeket teremt a házépítők vagy -felújítók számára is.

Forrás: Thinkstock

Csövek, radiátorok, kémények nélküli világ

Lakásbérlésnél, netán vásárlásnál sokaknak még mindig az egyik legzavaróbb tényező a belső terek csövezése, a régi csúf radiátorok látványa. Napjainkban az építkezők olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel a fűtést alig látható csövekkel el lehet látni, és amelyek komplexebbek, ugyanakkor egyszerűek is.

Egy modern, olcsón működtethető levegő-víz hőszivattyúhoz nincs szükség kéményengedélyezési tervre, mint ahogy kéményre és rendszeres kéményellenőrzésre sem.

De felújításkor a költséges PB-palackokat is kiválthatod hőszivattyúval, ami típustól függően (főleg a hibrid berendezések) csatlakoztatható a már meglévő fűtési rendszerekhez. Felületfűtés és hűtés együttes igényekor pedig nem igazán érdemes másban gondolkodni, márpedig manapság egy korszerű épületben mindez már alapkövetelmény. A belsőépítészek is azért kedvelik a hőszivattyúkat, mert felületfűtés esetén nincs szükség a szépségromboló csövekre és radiátorokra. Sőt, a kémény hiánya miatt a beltéri egység is sokkal rugalmasabban elhelyezhető, ami a látványos belső terek kialakításának kedvez.

Forrás: Thinkstock

A lakástulajdonosoknak pedig már az a nyugalom megér mindent, hogy a gáz kivezetésével (vagy eleve be sem vezetésével)

egyszer s mindenkorra elfelejthető a szén-monoxid-mérgezés fenyegető réme, és az egész család biztonságban tudható.

Nem véletlen, hogy a világban és hazánkban is ugrásszerűen nőnek a hőszivattyú-eladások. A Daikin hazai márkaképviselete például 2014-ben duplázott az előző évihez képest, és a BSRIA tanácsadó cég szerint 2011 és 2017 között a fejlett országokban is kétszeresére nőhetnek az eladások.

Éghajlat és árak

Hazánk éghajlati viszonyai alapján egy kis teljesítményű hőszivattyú felületfűtés esetén az év 97%-ában optimálisabb hatékonyságú, mint a hagyományos vagy a kondenzációs kazánok. Ma már általában a földgáz alapú fűtési megoldások a legdrágábbak, ha a beruházási és fenntartási költségeket, illetve az energiahordozó árait figyelembe vesszük. Az energiaárak csökkenése, valamint az elektromos energiát is érintő rezsicsökkentés szintén a megújuló energiára épít. A vásárlói döntéseket ugyanis a – hidegebb időszakokban elektromos vagy kondenzációs kazán rásegítésű – hőszivattyúk felé terelik.

Egy hőszivattyú 1 kWh elektromos energiával külső hőmérséklettől függően akár 4-5 kWh energiát is elő tud állítani a levegő hőmennyiségéből, azaz rendkívül hatékony energiaforrás.

A hőszivattyúkra optimalizált H áramtarifa (ez a normál árak 60-70%-a) bevezetése itthon is élénkítette a hőszivattyúk piacát, és hosszabb távon is ez a pénztárcakímélő tendencia várható.

De mi az a hőszivattyú?

A levegő-víz hőszivattyú hőt von ki a környező levegőből, amit egy hőcserélőn keresztül a vízrendszerhez továbbít, és amit végül meleg víz, padló- mennyezeti vagy falfűtés, alacsony hőmérsékletű radiátorok és/vagy fan coil egységek juttatnak el a terekbe. Egyáltalán nem szükséges hozzá gáz, csak áram, amit környezetbarát módon, károsanyag-kibocsátás nélkül, napelemek segítségével akár mi is előállíthatunk.

Mivel 1 kWh energiával a levegőből akár 4-5 kWh energiát állíthatsz elő, ez a megoldás igazán hatékony és környezetbarát.

Forrás: Thinkstock

A hőszivattyúk a klimatizálást is megoldják, ami tovább növeli a hatékonyságukat, hiszen nincs szükség külön klímarendszer kialakítására.

Ha a fűtési, melegvíz-előállítási és hűtési igényeket is figyelembe vesszük, akkor egy megfelelő teljesítményű levegő-víz hőszivattyú a nyerő megoldás a családi és társasházat építők és/vagy felújítók számára.

Ha még inkább a megújuló energia irányba szeretnéd terelni a háztartásod energiarendszerét, akkor érdemes lehet napkollektorral kombinálni a hőszivattyút, hogy a használatimelegvíz-ellátás kiváltásával növeld a rendszer hatékonyságát.

Egyszerű, mégis zseniális: így készíts villanykörtéből vázáthttp://www.life.hu/otthon/20160113-csorba-anita-tertervezo-villanykortebol-keszit-vazat.htmlNéha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legjobbak - így van ez a következő csináld magad projektünkkel is. Csorba Anita tértervező megmutatja, hogyan készíthetsz a kiégett villanykörtékből kreatív vázát. Otthon--Egy krokodilok lakta, elhagyatott vízividámparkhttp://www.life.hu/otthon/20160111-ho-thuy-tien-elhagyott-vizi-vidampark-vietnamban-hue-varosaban.htmlNem szerepel a vietnami látványosságok listáján; hiába keresed, a térképen sem fogod megtalálni; de még akkor sem kerülsz közelebb célodhoz, ha egy helyitől kérsz segítséget - az egykori vietnámi vízi vidámpark mára szellemvárossá változott. Otthon--Készíts pihe-puha állatfekhelyethttp://www.life.hu/otthon/20160107-csorba-anita-tertervezo-cica-kutya-fekhelyet-keszit.htmlHázi kedvenced kinőtte, esetleg szétrágta régi fekhelyét? Nem kell ezreket költened arra, hogy újat vegyél - csak egy kinyúlt pulcsi kell, és te magad is készíthetsz pihe-puha ágyikót! Csorba Anita tértervező megmutatja, hogyan kezdj neki. Otthon--A világ 5 legdrágább luxusotthonahttp://www.life.hu/otthon/20160108-a-vilag-5-legdragabb-luxusotthon.htmlA világ leggazdagabb emberei olyan luxusotthonokban tengetik életüket, amilyeneket mi, földi halandók maximum csak filmekben láthatunk. Ezekből a legdrágább vityillókból készítettünk most egy válogatást, lássuk hát, melyek a földkerekség legdrágább lakóingatlanjai. Otthon--Így hasznosítsd a lakásod sarkaithttp://www.life.hu/otthon/20151228-igy-nyerhetsz-teret-otthonodban-hasznositsd-a-sarkokat.htmlAzok a fránya sarkok! Egy csomó tér parlagon hever a sarkok miatt otthonodban, miközben aprócska lakásodban szűkölködsz? Nem vagy egyedül, a legtöbb ingatlanban a sarkok igazi mumusnak számítanak, amikkel lakberendezés szempontjából a lakók egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Pedig megannyi lehetőség rejlik bennük! OtthonOrigoMesék a lefolyóbólhttp://www.life.hu/otthon/20160104-furcsa-undorito-tortenetek-vecedugulasrol.htmlA vécédugulás az egyik legbosszantóbb és legsürgősebben megoldandó háztartási probléma, ám szerencsés esetben néhány hatásos házi praktikával vagy egy szakértő segítségével viszonylag könnyedén ki lehet mászni a slamasztikából. A következő történetek azonban egyáltalán nem számítottak szerencsés esetnek.Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.