Az emberi felelőtlenség nem ismer határokat - Egy mérgező szellemváros

Fotó: Seph Lawless -
mérgező ólom Oklahoma méreg Egyesült Államok cink elhagyatott bánya elhagyott helyek város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oklahoma államban található Pichert az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal az Egyesült Államok legmérgezőbb városaként szokta emlegetni. A város története az egész emberiség számára intő példa lehetne: ez történik, ha felelőtlenül bánunk a Földdel, és nem tiszteljük a minket körülvevő természetet.

Amerikában járunk, egészen pontosan az ország szívében, Oklahoma államban, Ottawa megyében. Picher városát 1918-ban alapították, 1920-ra pedig a lakosság elérte a 9726 főt.

Fotó: Seph Lawless

1917 és 1947 között a település az állam egyik legtermékenyebb bányavárosává vált, érdekesség, hogy az első világháború alatt itt termelték ki az ország cink- és ólomszükségletének 50 százalékát.

Fotó: Seph Lawless

1967-ben aztán a bányákat bezárták, abbamaradt a bányavíz kiszivattyúzása is. A 14 ezer elhagyatott bányát felügyelet nélkül hagyták, a szennyezett víz továbbra is szivárgott, emellett több millió tonna mérgező bányameddő halmozódott fel, azaz olyan bányászati termék, amely hasznosítható ásványt már nem tartalmaz.

Fotó: Seph Lawless

Csak egy 1996-os tanulmány mutatott rá arra, milyen súlyos mértékben szennyezték a bányák a környezetet:

kimutatták, hogy a városban élő gyerekek 34 százaléka ólommérgezésben szenved, amely egész életen át tartó idegrendszeri problémákat is eredményezhet náluk.

Fotó: Seph Lawless

Azt is észlelték, hogy a föld alatti üregek miatt a talaj megsüllyedt, így a házak nem voltak többé biztonságosak.

Fotó: Seph Lawless

2006-ban a kormány elrendelte a település evakuálását, Pichert pedig az Egyesült Államok legveszélyesebb városának nevezték.

Fotó: Seph Lawless

Jelenlegi állapotában a település egy posztapokaliptikus mozifilm tökéletes helyszíne lehetne.

Fotó: Seph Lawless
Fotó: Seph Lawless
Fotó: Seph Lawless
Fotó: Seph Lawless
Fotó: Seph Lawless
Fotó: Seph Lawless
Húsvétra hangolódva - 2016 legvidámabb dekorációihttp://www.life.hu/otthon/20160311-valogatas-2016-husveti-dekoracioibol.htmlIdén meglepően korán kopogtat be a húsvét, ideje hát lassacskán hozzálátni otthonod kidekorálásához. Hogy segítségedre legyünk, szétnéztünk a lakberendezési áruházak idei kínálatában, és összeállítottuk a Life.hu kedvenc húsvéti, tavaszi témájú díszeinek, kiegészítőinek listáját. OtthonThinkstockÁlomotthonok - Egy valódi gyöngyszem a Balaton partjánhttp://www.life.hu/otthon/20160302-alomotthonok-balaton-parti-csaladi-haz-szen-molnar-tamas-belsoepitesz.htmlNyitottság és intimitás – Szén Molnár Tamás belsőépítész ezekkel a szavakkal jellemezte azt az újonnan épülő luxusotthont, amelynek munkálatai jelenleg is folynak, és amelybe a következőkben te is bepillantást nyerhetsz. Álomotthonok sorozatunk következő részében a Balaton északi partja felé vesszük az irányt. OtthonOrigoStílusok találkozása a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20160307-stilusok-talalkozasa-otvozese-a-lakberendezesben.htmlValami régi, valami új, valami rikító, valami letisztult – légy bátor, engedd, hogy különböző stílusok találkozzanak otthonod falai között. OtthonOrigoLenyűgöző szállások, különleges otthonok, 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20160304-lenyugozo-szallasok-kulonleges-otthonok-masodik-resz.htmlLassan, de biztosan közeledünk a nyár felé, ideje hát végig gondolnod, hol és milyen környezetben szeretnéd majd a vakációdat eltölteni. Ha valami igazán őrültre és különlegesre vágysz, akkor ezt a listát most neked állítottuk össze. Otthon--Egy mesebeli tündérkastély káprázatos pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20160302-miranda-kastely-elhagyott-neogotikus-kastely-belgiumban.htmlEgy igazi romantikus tündérkastély - lehetne. A több évtizede elhagyottan álló Miranda-kastély jelenlegi állapotában viszont sokkal inkább egy neogótikus kísértettanyára emlékeztet. Otthon--Négy mesebeli otthon, ahova akár te is beköltözhetsz!http://www.life.hu/otthon/20160226-mesebeli-kastelyok-amiket-meg-lehet-vasarolni.htmlAz alábbi otthonok tökéletes illusztrációi lehetnének egy tündérekről és királylányokról szóló mesekönyvnek. Ha te is szívesen beköltöznél egy mesebeli kastélyba, ne habozz, csapj le az egyik szépségre még ma! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.