A világ legkáprázatosabb mennyezetei

Forrás: Dreamstime -
mennyezet műalkotás látványosság épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megéri néha kibújni a mobilod képernyőjéből, és felfelé emelni kicsit a tekintetedet: a világ számos táján találni olyan épületeket, amelyeknek mennyezete ezernyi csodát rejt. Ha a nyáron az alábbi helyekre látogatsz, mindenképpen nézz fel!

Sah-mecset

A Nags-e Dzsahán tér az iráni Iszfahán egyik leghíresebb emlékműve és a világ egyik legnagyobb főtere. A teret délről egy igen színes és látványos épületcsoport zárja le, a Sah-mecset. Az egykori sah rezidenciája bámutalos, mozaikokkal kirakott mennyezettel büszkélkedhet.

A Sah-mecset pazar látványa kintről Forrás: Dreamstime
Lélegzetelállító kézműves munka bent Forrás: Dreamstime

San Pantaleone-templom

Az Olaszországban, Velencében található San Pantaleone-templomban is megéri felemelni a tekinteted, az épület mennyezetét ugyanis grandiózus freskó díszíti.

San Pantaleone-templom Forrás: Wikipedia
Grandiózus freskó Forrás: Wikipedia

Ég temploma

Az Ég temploma egy taoista épületegyüttes Peking délkeleti részén, amely 1406 és 1420 között épült, Jongle császár idején. A csodálatos színekben pompázó mennyezetekbe szinte beleszédül az ember.

A taoista Ég temploma Forrás: Dreamstime
Szédítő mennyezet Forrás: Dreamstime

Formosa Boulevard Állomás

A 4500 üvegpanelből álló mennyezet a világ legnagyobb üvegből készült műremeke, amelyet egy Narcissus Quagliata nevű olasz tervező készített. A Formosa Boulevard egyébként egy tajvani metróállomás.

Formosa Boulevard Állomás Forrás: Dreamstime
Narcissus Quagliata olasz tervező lenyűgöző világában Forrás: Dreamstime

Ely-katedrális

Az angliai Cambridgeshire-ben található Ely városka legnagyobb látványossága kétségkívül az Ely-katedrális. Az épület közepén található nyolcszögletű kupola szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Ely-katedrális Forrás: Dreamstime
Szédítő látvány Forrás: Dreamstime

Ciudad Valdeluz, az örök magányra ítélt városhttp://www.life.hu/otthon/20160526-ciudad-valdeluz-a-spanyol-szellemvaros.htmlSpanyolországban 2014-ben több mint 3 millió üres lakás állt üresen. A 2008-as gazdasági válság igencsak megtépázta az ország ingatlanpiacát: félkész városok és nyomasztó, üres ingatlanok tanúskodnak a hajdani grandiózus tervekről. Otthon--Fűszerkert a konyhában - Ezekkel a növényekkel próbálkozzhttp://www.life.hu/otthon/20160525-igy-termessz-fuszernovenyeket-a-lakasban.htmlMinden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. OtthonOrigoÍgy tedd világosabbá a sötét helyiségeket!http://www.life.hu/otthon/20160513-optikai-tuning-a-sotet-helyisegekben-hogyan-jatssz-a-fenyekkel-szinekkel.htmlVannak helyiségek, vagy akár lakások, ahova a kelleténél kevesebb fény jut be. Mutatjuk, milyen trükköket vess be, hogy a belső terek ne váljanak nyomasztóvá. OtthonOrigoPompás pomponok, nem csak pomponlányoknakhttp://www.life.hu/otthon/20160523-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-szerkesztoje-pompont-keszit.htmlCsak szalvéta és egy kevés zsinór, mindössze ennyire lesz szükséged, hogy Monár Gina, a Ginappi, a műhely szerkesztőjének segítségével pompás pomponokat készíts. Gyerekzsúr vagy esküvő, kerti parti vagy lánybúcsú, mindenhol ott a helye, ha azt akarod, hogy a dekorációtól leessen a vendégek álla. Minél többet készítesz belőle, annál hatásosabb. Otthon--Így csempéssz természetes fényt az otthonodbahttp://www.life.hu/otthon/20160513-igy-vigyel-termeszetes-fenyt-a-sotet-helyisegekbe-belsoepiteszeti-megoldasok.htmlOtthonod hangulatát nagyban befolyásolja, hogy mennyi természetes fényt tudsz beengedni a falak közé: egy világos lakásban barátságos, vendéghívogató légkör uralkodik. Ám vannak otthonok, amelyekbe apró méretük vagy előnytelen elhelyezkedésük miatt kevés természetes fény jut be – a következőben ilyen helyzetekre kínálunk néhány praktikus megoldást. Otthon--Grandiózus épületek a múltbólhttp://www.life.hu/otthon/20160513-okori-epuletek-amelyek-meg-ma-is-allnak.htmlA modern építészet grandiózus, futurisztikus építményeitől mindig tátva marad a szánk, ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy káprázatos építészeti remekművek több ezer évvel ezelőtt is születtek - sőt! A legtöbbjük bizony még ma is felveszi a versenyt a jelenkor épületeivel. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.