Kiderült: ezek a legrondább színek a lakberendezésben

színek enteriőr otthon pantone falfestés lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk jól, ízlések és pofonok. Mindenkinek vannak kedvenc színei, és vannak természetesen olyan árnyalatok is, amelyek láttán a hideg futkos az ember hátán. Az ember szubjektív véleménye mellett azonban kutatások is vannak, amelyek megállapítják, mely színeket nevezhetünk rondának, avagy szépnek.

Egy ausztrál kutatóintézet néhány hete bejelentette, hogy megtalálták a világ legrondább színét. A kutatók ezer ember véleményét hallgatták meg hét különböző témájú kutatásban, és megállapították, hogy a világ legrútabb színe nem más, mint a Pantone-skála 448 C-vel jelölt árnyalata, az opaque couche. Ez a zöld és barna közötti komor árnyalat olyan – nem túl kedves – szavakkal illették, mint „mocsok”, „szennyvízszínű”, vagy éppen a „halál”.

A Pantone 448 C Forrás: Pantone

Ám a szakértők szerint nem csak szegény opaque couche az egyetlen ronda szín – vagy ha pontosabban akarunk fogalmazni, nemkívánatos szín. Az alábbi ötös lista tagjait a hozzáértő emberek nem ajánlják, hogy otthonodban nagy mennyiségben használd.

Peach fuzz

Ne ijesszenek meg a furcsábbnál furcsább fantázianevek, a peach fuzz a valóságban egy kellemes, halvány barackszínű tónus. Amit – bár első ránézésre nem gondolnánk – a szakértők nem ajánlanak a faladra. A peach fuzz a 60-as évek Amerikájában élte a fénykorát, ma már inkább kisebb felületen, inkább lakberendezési tárgyakon érdemes használni.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Orange popsicle

A magyarul nagyjából narancsjégkrémnek lehetne fordítani ezt a markáns narancsszínű árnyalatot. A szakértők szerint ezzel a színnel egyszerűen az a baj, hogy túl sok. Harsány színével nyomasztóvá teszi a falakat, ráadásul még az étvágyat is növeli.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Blazing bellow

Blazing yellow, azaz lángoló sárga. Ezzel a vidám sárga árnyalattal is az a probléma, hogy túl vidám, túl rikító, túl sok. Szinte már agresszív hangulatot áraszt magából, amely hatására az ember könnyen idegesnek, vagy akár rosszkedvűnek is érezheti magát.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Poppy Red

Imádjuk a pirosan pompázó pipacsokat, ám a pipacspirost jobb hanyagolni, ha a falaidat szeretnéd kifesteni. Erről az élénkpiros színről úgy tartják, hogy haragot gerjeszt, a veszekedés pedig a legutolsó, amire egy családi otthonban szükség van.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Parfait pink

Ez a parférózsaszín névre keresztelt pasztellárnyalat egyszerűen kiszívja a fényt a lakás helyiségeiből. Jobb, ha száműzöd otthonodból.

Forrás: Pantone, Dreamstime
Öt jel, hogy otthonodban nem vagy egyedül - A kísértetjárta házak ismérveihttp://www.life.hu/otthon/20160711-ot-jel-hogy-otthonodban-szellemek-kisertenek.htmlFurcsa zajokat hallasz? Megmagyarázhatatlan villanásokat látsz? Sokan tapasztalnak az otthonukban furcsa jelenségeket. Valaki legyint ezekre, más túlvilági üzenetként tekint rájuk. Te melyik csoportba tartozol? Otthon--Így készíthetsz romantikus nyári ajtódíszt http://www.life.hu/otthon/20160711-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-vloggere-nyari-ajtodiszt-keszit.htmlEddig azt gondoltad, hogy az ajtódíszeknek csak karácsonykor vagy esetleg húsvétkor van szezonjuk? Nagyon tévedsz! Molnár Gina, a Ginappi, a műhely vloggere most megmutatja, milyen kreatív nyári kopogtatót készíthetsz gyorsan és könnyedén. Otthon--A politikuscsemeték sem nyomorognak – Less be Clinton és Trump gyerekeinek luxuséletébehttp://www.life.hu/otthon/20160629-a-politikus-csemetek-sem-nyomorognak-less-be-clinton-es-trump-gyerekinek-luxuseletebe.htmlKorábbi cikkeinkben már bemutattuk a két amerikai elnökjelölt otthonát: Hillary és Bill Clinton holland gyarmati stílusban épült családi házát és Donald és Melania Trump meglehetősen giccses luxus penthouse lakását. Na de mi a helyzet a politikuscsemetékkel? Vajon az elnökjelöltek ivadékai milyen körülmények között tengetik életüket? Otthon--Indulhat a parti - Készíts filléres dekorációt!http://www.life.hu/otthon/20160620-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-vloggere-party-grinlandot-keszit.htmlMi kell egy hangulatos házibulihoz? Finom ételek, behűtött italok, no meg látványos dekoráció! Molnár Gina, a Ginappi, a műhely bloggere most megmutatja, hogyan készíthetsz fillérekből mutatós girlandot. Otthon--Az Egyesült Államok kísérteties, elhagyatott városaihttp://www.life.hu/otthon/20160622-az-egyesult-allamok-kiserteties-elhagyatott-varosai.htmlAz Egyesült Államok területén számos kísérteties, kihalt település létezik. Ezekből a szellemvárosokból a lakosok kitelepültek, vagy éppen elmenekültek, és az egykor élettel teli utcák helyét romos épületek és poros utak vették át. OtthonAFPA világ legszebb színházaihttp://www.life.hu/otthon/20160617-a-vilag-legszebb-szinhazai.htmlAz alábbi színházépületekben garantáltan nem csak az előadásra koncentrál a közönség. Ha világ körüli útra indulnál, ezeket az építészeti remekműveket mindenképpen látogasd meg. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.