21. századi kínzókamra - Egy elhagyott állatkísérleti labor falai között

állatkísérlet laboratórium elhagyatott elhagyott épületek elhagyott helyek labor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kísérleti laborban az átlagemberek számára szinte elképzelhetetlen szenvedéseket élnek át az állatok. A legkülönfélébb tesztek végeztével pedig a túlélőket vagy megölik, vagy felhasználják egy újabb, másfajta kísérletben. Egy ilyen labor falai közé nyerhetünk bepillantást a fiatal holland fotós, Roman Robroek jóvoltából.

A laboratóriumi állatok a külvilágtól teljesen elzártan, mozgásterüket végletekig korlátozva, általában szűk ketrecekben tengetik nyomorúságos életüket. Az állatok nagy része sosem járt a laboron kívül, kivéve azon egzotikus fajok egyedeit, amelyeket előzetesen a vadonban fogtak be.

Az állatoknak horrorfilmekbe illő kínzásokat kísérleteket kell kiállniuk: megmérgezik, megégetik, éheztetik, megvakítják, megcsonkítják, megfagyasztják, decerebrálják őket, hangszalagjaikat amputálják, megfertőzik őket különféle vírusokkal, vagy éppen áramütésnek teszik ki szerencsétleneket. A kísérletek 70%-át (!) bármiféle érzéstelenítés nélkül végzik, csupán 30%-nál alkalmaznak részleges érzéstelenítést.

Kegyetlen mészárlás a szépség nevében

Évente több millió állatot használnak fel és ölnek meg a fejlődés nevében. Bár világviszonylatban az Európai Unió relatíve szigorúan szabályozza az orvosi és kozmetikai célú állatkísérleteket, a kísérletek száma sajnálatos módon továbbra sem csökken. Míg a világ egyes részein, például Kínában évről évre nő, addig Európában az 1980-90-es évek szintjén stagnál. A laboratóriumi állatok élete fájdalmas kísérletek sorából áll, amely folyamán pánik, szenvedés, extrém stressz és magány a részük. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Egy állatkísérleti laborba tehát - főleg egy állatbarát számára - már önmagában is megrázó lehet belépni, Robroek által felfedezett labor azonban ráadásul még kísértetiesen elhagyatott is.

Roman Robroek egyébként az elmúlt években állt rá kifejezetten az elhagyott épületek fotózására: járt már gyárakban, kórházakban és kastélyokban is, és így jutott el ebbe az öt éve üres olasz kutatóközpontba.

Az elhagyott állatkísérleti laborban évek óta ott porosodnak az orvosi berendezések: a bonc- és műtőasztalok, a ketrecek és a különféle orvosi szerszámok.

Belegondolni is szívszorító, mi mindenre használhatták egykor ezeket az eszközöket.

/1611/Egy_e2016115102711A leghátborzongatóbb elhagyatott helyek a világon, 3. részhttp://www.life.hu/otthon/20161103-a-leghatborzongatobb-elhagyatott-helyek-a-vilagon-harmadik-resz.htmlSorozatunk harmadik, ezzel befejező részében továbbra is a magányé és az enyészeté a főszerep: következzenek újabb gyönyörű és elhagyatott helyek a nagyvilágból. Otthon--A hónap színe: a szürke hatvanöt árnyalatahttp://www.life.hu/otthon/20161102-november-honap-szine-a-lakberendezesben-a-szurke.htmlAz ikonikus regény írónője csak kicsit lőtt mellé: a szürkének ugyanis nem ötven, hanem hatvanöt árnyalata van. Mi most természetesen nem fogjuk mindet végigvenni, viszont mutatunk néhány olyan inspirációs tippet a szürke árnyalataiban, amit bátran alkalmazhatsz te is az otthonodban. November hónap színe a lakberendezésben a szürke. Otthon--A világ legbizarrabb temetőihttp://www.life.hu/otthon/20161028-a-vilag-legbizarrabb-legfelelmetesebb-temetoi.htmlHalloween napján és mindenszentek, valamint halottak napja előtt mi mással is borzolhatnánk a kedélyeket, minthogy összegyűjtsük a világ legfurcsább, legfélelmetesebb temetőit. Íme szubjektív listánk. Otthon--Álomotthonok - Óbudai luxus a kék árnyalataibanhttp://www.life.hu/otthon/20161026-alomotthonok-szen-molnar-tamas-es-furtenbacher-adrienn-belsoepiteszek-munkaja-obudan.htmlOrnamentikus minták, élettel teli színek - Álomotthonok sorozatunk következő részében ezúttal Furtenbacher Adrienn és Szén Molnár Tamás belsőépítészek által tervezett óbudai luxusvillába nyerhetsz bepillantást. OtthonOrigoHasznos trükkök és spórolási tippek lakáskereséshezhttp://www.life.hu/otthon/20161025-trukkok-es-sporolasi-tippek-lakaskereseshez.htmlAz ingatlanpiaci boom nem csupán árban, de keresési lehetőségekben is erősödik. Ha vásárolnánk, ha bérelnénk, ma már percek alatt találhatunk potenciális lakást az interneten. Sőt, akár lakótársat is bele. Napjainkra olyan extra szűrési lehetőségek társulnak a kereséshez, hogy szinte már az alapján is indulhatna a szerződéskötés. Ennél azonban legyünk körültekintőbbek! Otthon--A világ legfélelmetesebb helyei, 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20161018-a-vilag-legfelelmetesebb-helyei-masodik-resz.htmlEmbertelen kínzások, rejtélyes gyilkosságok és rémisztő legendák - utazz el képzeletben a világ legijesztőbb vidékeire, és borzongj velünk együtt egy kicsit. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.