földalatti város Coober Pedy Ausztrália sivatag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Ausztrália déli részén található városka sokak szerint leginkább a Csillagok háborúja Tatuin bolygójára hasonlít. Ezt a kietlen sivatagi tájat elnézve nem is gondolná az ember, milyen nyüzsgő élet folyik - szó szerint - a felszín alatt. 

A városka környékét az őslakosok már évezredek óta ismerték, a területre az első európai expedíciót a skót John McDouall Stuart vezette 1858-ban, 1915-ig azonban a terület lakatlan maradt.

Coober Pedy Forrás: AFP

1915-ben három telepes eredetileg arany reményében érkezett a környékre, ám hiába fáradoztak, nem találtak nemesfémet. Nem távoztak azonban üres kézzel: egy véletlen folytán arany helyett apró opáldarabokra bukkantak. A három európait újabb telepesek követték, és 1916-ban kitört az opálláz. Érdekesség, hogy a város a mai napig a világ egyik legnagyobb opáltermelője.

A folyamatos bányászat miatt a környéket a bányaüregekből kihányt dombok ezrei borítják. A városka a nevét a jellegzetes bányagödreiről kapta 1920-ban, az őslakosok kupa-piti (a fehér ember gödrei) kifejezésének eltorzításával. A városba tévedőknek érdemes mindig a lábuk elé nézni, mivel vannak alig látható, jelöletlen, veszélyes bányaüregek is, amelyekbe egyetlen rossz lépéssel bele lehet esni.

A folyamatos bányászat miatt a környéket a bányaüregekből kihányt dombok ezrei borítják Forrás: AFP

A sivatagi bányászváros különlegességét azonban nem az ezernyi bányagödör adja, hanem az, hogy lakosainak fele föld alatti házakban, úgynevezett dugoutsban élnek. A városiak évtizedekkel ezelőtt az elviselhetetlen nyári hőségre kerestek valamilyen megoldást, amikor az első világháborúból hazatérő katonáknak az az ötletük támadt, hogy építkezzenek a földfelszín alatt. A föld alatti házak azért is bizonyultak jó ötletnek, mert egyrészt megvédik az embereket a nyári, sivatagi forróságtól, másrészt a hideg éjszakáktól is. A lakások levegője egész évben 23-25 fokos.

A helyiek annyira belelendültek a föld alatti építkezésbe, hogy mára már nem csak lakóházak, hanem templomokat, üzleteket, sőt egy szállodát is építettek a mélybe.

/1702/Coobe201722141858A hónap színe: az elegáns rozéaranyhttp://www.life.hu/otthon/20170201-februar-honap-szine-a-lakberendezesben-a-rozearany.htmlA tél utolsó hónapjához érkezve mi már egy kicsit a tavasz felé kacsingatunk. Éppen ezért is választottuk február színének a különleges rozéaranyt, ami egyrészt már a nyiladozó virágok színét juttatja az ember eszébe, másrészt pedig a jóslatok szerint 2017 egyik nagy befutója lesz mind a divatban, mind a lakberendezésben. Otthon--Nézd meg, hol élnek a világ vezető politikusai!http://www.life.hu/otthon/20170131-befolyasos-politikusok-otthonai.htmlHatalmas terek, pompa és csillogás – a világ befolyásos politikusai szebbnél szebb palotákban élik mindennapjaikat. Az alábbiakban öt grandiózus épületet mutatunk be. Otthon--Így alakítja majd át Donald Trump egy aranyozott giccspalotává a Fehér Házathttp://www.life.hu/otthon/20170124-mennyire-alakithatja-at-a-trump-csalad-a-feher-hazat.htmlA Trump család korábbi otthonát látva bizony van ok az aggodalomra. A New York-i luxuspenthouse berendezését a 18. századi Franciaország inspirálta, az ingatlan egy giccses aranykalitka. Vajon az újdonsült amerikai elnök ugyanezt a vonalat szeretné majd továbbvinni új otthonában is? Meglehet, a Fehér Ház szigorú szabályai viszont (szerencsére) nem adnak neki teljesen szabad kezet. OtthonThinkstockÖt szabály, amit idén mindenképpen érdemes beiktatnod a házirendbehttp://www.life.hu/otthon/20170120-5-szabaly-amit-2017ben-tarts-be-otthonodban.htmlÚjévkor a legtöbb ember egy csomó olyan fogadalmat tesz, amit aztán nagyjából az első hét után rendre meg is szeg. Éppen ezért a következőkben mi egyáltalán nem akarunk teljesíthetetlen feladatok elé állítani: öt olyan könnyen kivitelezhető tanácsot adunk, amit betartva garantáltan jobban érzed magad az otthonodban. OtthonOrigoRossz energiák az otthonodban - Lehet, hogy a lakásod miatt vagy balszerencsés?http://www.life.hu/otthon/20170116-szerencsetlenseget-hozo-dolgok-az-otthonodban.htmlArra törekszel, hogy otthonod egy pozitív energiájú, komfortos családi kuckó legyen? Akkor az alábbi, szerencsétlenséget és rossz energiát sugárzó dolgoktól érdemes minél előbb megszabadulnod. Oké, lehet, hogy nem vagy egy babonás típus, de jobb biztosra menni, nem igaz? OtthonThinkstockÁlomotthonok - Így készül egy dizájnos gyorsétteremhttp://www.life.hu/otthon/20170111-alomotthonok-sorozat-doro-judit-gyorsetterem-terv.htmlÁlomotthonok című sorozatunkban most ismét elkanyarodunk kicsit az üzleti élet felé. Az egyedi módon felújított családi házak és luxusvillák után egy újonnan nyíló, dizájnos gyorsétterem belső kialakításának rejtelmeibe engedünk betekintést. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.