A kőbányai víztároló egy valódi építészeti remekmű

víztároló Kőbánya építészet víztározó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fővárosi Vízművek legrégebbi és leglátványosabb, ma is működő létesítménye az 1868–70 között megépült két kőbányai víztároló. Az 1870-ben átadott, lenyűgöző föld alatti létesítménybe néhány napja a Life.hu is ellátogatott, az alábbiakban az ott készült exkluzív képeket mutatjuk be.

A létesítmény az első pesti vízmű része, ami anno a Hajókikötő téren, a mai Kossuth tér és a ma itt álló Parlament egy részének helyén épült. A két létesítményt a szivattyúház ellennyomó víztároló medencéjeként alakították ki. A két kőbányai víztároló medencét egyenként 10 800 m3 tároló térfogattal, olasz mesteremberek segítségével, hazai téglából építették. A területen 1903-ban megépült a továbbemelő gépház is, majd később, amikor a vízfogyasztási igények növekedtek, 1970-ben további négy 5000 m3-es medencével ki is bővítették a jelenlegi rendszert.

A két emelet magas építészeti remekmű hatalmas oszlopaival és téglaboltozatos födémével olyan benyomást kelt az emberben, mintha csak egy háromhajós templom belső kialakítását csodálná.

A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű, töltő-fogyasztó műtárgyainak köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A kőbányai víztároló ezen a hétvégén nyílt nap alkalmából látogatható. Nézd meg saját szemeddel Budapest egyik elfeledett kincsét.

/1703/A_k_b201732412043

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.