Energiatakarékos megoldások a háztartásban – Spórolj!

Forrás: velux.hu -
fényforrás2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor csak úgy szórjuk a pénzt, miközben pár apró megoldással, vagy egy egyszeri nagyobb beruházással, hosszú időre biztosíthatjuk a malacpersely tartalmának növekedését. Mutatunk pár kreatív, vagy épp pofon egyszerű trükköt, hogy otthonod energiatakarékos, pénztárcád pedig kövérebb lehessen.

Zárd ki a meleget!

A légkondicionálónak van egy nagyobb egyszeri költsége, és az árammal se bánik túl gazdaságosan. Érdemes reluxát felszereltetni, és nappalra leengedni úgy, hogy a rajta lévő lyukak még átengedjék a fényt. Ez egyrészt kiváló hangulatot teremt, másrészt kint tartja, a napsugarak forróságát. Ez egyébként egy nem áttetsző sötétítő függönnyel is abszolválható. Még van egy megoldás, ami rém egyszerű; ne szellőztess folyamatosan nappal – csak a meleg levegőt engeded be. Este és éjszaka, mikor a kicsit lehűl az idő, viszont nyiss ki mindent, hogy az egész lakást átjárhassa az emberbarátibb hőmérséklet. Akár egész éjszakára is így hagyhatod, de reggel csukd be.

A légkondinál sokkal költséghatékonyabb megoldás lehet egy jó reluxa Forrás: Thinkstock

Lámpa helyett természetes fény

Vannak olyan helyiségek a lakásban, ahol nincs ablak vagy épp csak mutatóban van. Ilyen lehet egy fürdőszoba, kamra, de akár egy eldugott szobasarok is. Ezekben sajnos nappal is kénytelenek vagyunk lámpát kapcsolni, ami kevésbé nevezhető energiatakarékos megoldásnak. Egy kis befektetéssel, hosszú távú megoldásra lelhetsz a fénycsatorna személyében. Egy, a tetőre szerelt ablak-szerkezet, és egy cső segítségével oda is nappali világosságot – akár még napfényt – is belophatsz, ahová egyébként esélye se lenne bejutni. Ezzel nem csupán megspórolod az áramot, a helyiség hangulatát is nagyban növeled.

Az ablaktalan helyiségeknél egy kis befektetéssel hosszú távú megoldásra lelhetsz a fénycsatorna személyében Forrás: velux.hu

Csapvíz palackozva

Nyáron – főként a több emeletes házakban -, megnyitva a hideg vizet, beletelik jó pár másodpercbe, míg valóban olyan hőmérsékletű lesz az életet adó nedű, ami aztán jóleső érzéssel csusszan le a torkodon. Így azonban sok vizet pazarolsz. Műanyag flakonokat töltsd meg csapvízzel és tedd be a hűtőbe. Sőt, a fagyasztóba is tehetsz, kivéve, folyamatosan fog olvadni benne a víz, ami a maradék jégnek köszönhetően, mindig frissítően hideg lesz.

A csapvíz folyatása helyett hűtsünk be előre palackban vizet Forrás: Thinkstock

Készültség OFF

Húzd ki a telefontöltőket, ha épp nem a mobilod életerejét szeretnéd feljebb tornászni, a tévén se hagyd a kis világító pöttyöt, amikor tudod, hogy nem fogsz az elkövetkező időben, és járj el ugyanígy a rádióval, hifi-vel és minden, egyéb műszaki cikkel. Azt hiszed, hogy ki vannak kapcsolva, de igazából fogyasztják az áramot.

Húzd ki a telefontöltőket, ha már nem használod, mert csak fölöslegesen fogyasztja az áramot Forrás: Thinkstock

Támogatott tartalom

Megdöbbentő és érthetetlen történetek - Élet az elmegyógyintézetben (18+)http://www.life.hu/otthon/20170624-megdobbento-es-erthetetlen-tortenetek-elet-az-elmegyogyintezetben-18.htmlAz, ahogy a társadalom az elmúlt pár évszázad során hozzáállt a mentális zavarokhoz, szomorú és szívszorító. Régebben, ha egy családtagon "furcsa" vagy olyan szokatlan viselkedés jelei mutatkoznak, amelyek megmagyarázhatatlannak bizonyultak, az emberek felelősséget vállaltak, a betegeket otthon gondozták. A századfordulón azonban a mentális betegség elsősorban fenyegetésként lett ismert, és ez mélyen gyökerező társadalmi paranoiát eredményezett. A betegeket bűnözőnek tekintették; így megvonták tőlük alapvető emberi jogaikat. Otthon--Álomotthonok – Átalakítottak egy furgont, és azzal járják a világothttp://www.life.hu/otthon/20170626-alomotthonok-atalakitottak-egy-furgont-es-azzal-jarjak-a-vilagot.htmlIdőnként mind ábrándozunk egy kötöttségektől mentes életről, amiben nem kell munkába járni, nincsenek idegesítő szomszédok, nem kell a lakáshitellel foglalkozni, csupán élvezni az életet, és mindig ott ébredni, ahol épp kedvünk tartja. Egy angol férfi ezt megvalósította, nem is akárhogy. Otthon--A jövő utazási innovációja! - Szálloda, mely átszeli Amerikáthttp://www.life.hu/otthon/20170625-a-jovo-utazasi-innovacioja-szalloda-mely-atszeli-amerikat.htmlAz idei Radical Innovation Awards, vagyis a koncepcionális szállodai design verseny győztese, az utazás jegyében tárta a zsűri elé elképzelését. Lényegében a luxus vonatokat gondolta tovább, melyből megszületett – egyelőre még csak elméletben – a Hyperloop Hotel. Otthon--Megnyílt Kuba első 5 csillagos szállodája Havannában – Járd körbe!http://www.life.hu/otthon/20170623-megnyilt-kuba-elso-5-csillagos-szallodaja-havannaban-jard-korbe.htmlKuba továbbra is kedvelt, egyszerre egzotikus és romantikus úti cél. Havanna, most már az igazi luxust kedvelők igényeit is képes kielégíteni; megnyitotta kapuit a Gran Hotel Mazana Kempinski La Haba. Nézd meg ezt a csodálatos szállodát! Otthon--Egy kaliforniai nyaralóval lepte meg magát Mila Kunis és Ashton Kutcherhttp://www.life.hu/otthon/20170623-egy-kaliforniai-nyaraloval-lepte-meg-magat-mila-kunis-es-ashton-kutcher.htmlA színészpár élete egyre teljesebbé válik; csodás nyaralót vásároltak, potom 10 millió dollárért. A kényeztető pihenésért ráadásul nem is kell repülőre vagy hajóra szállniuk, hiszen új házuk csupán pár órára van Beverly Hills-i otthonuktól. Otthon--Megérkeztek a 2018-as év lakberendezési színpalettái!http://www.life.hu/otthon/20170620-megerkeztek-a-2018-as-ev-lakberendezesi-szinpalettai.htmlHivatalosan félúton vagyunk 2017-ben, és már most bepillantást nyerhetünk a következő év színpalettájába, párosításaiba. Érdemes már most készülnünk és terveznünk, hogy milyen bútorok, dekorációk és színek lesznek az uralkodók. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.