praktikusotthon2017 hideg otthon szigetelés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hűvös őszi esték és éjszakák, mondhatni váratlanul törtek ránk. Egy hónapja még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy esténként plédbe burkolózva engedjünk be friss levegőt. Még nem késő komolyan felkészülnöd a téli hidegre, melyet jobb kint tartani. Praktikus ötletek és tippek várnak rád.

Csalj a színekkel

Köztudott, hogy vannak hideg és meleg színek. Ez utóbbiak a hűvösebb lakásban kellemes, meleg érzetet keltenek. A sárga, narancssárga, vörös, bíbor, rózsaszín, barna remek választás, mind a szoba falának, mind a textilek, berendezési tárgyak színének.

Csalj a színekkel! Így egy hűvösebb lakásban is kellemes, meleg érzetet kelthetsz Forrás: behr.com

Kerüld a kéket és a zöldet, ugyanakkor vigyázz!

A meleg árnyalatoknak is vannak, úgynevezett határesetei; a citromsárga és lila például inkább hideg szín. Nem kell azonban az egész enteriőrt megváltoztatnod. Az is elég, ha veszel pár meleg színű díszpárnát, plédet, netán egy szőnyeget.

Az illat, ami megfog

Az üde, réti virágok illata a nyár frissességét idézi ugyan, de a lágy szellő és a késő esti enyhe idő is megjelenik benne. Amikor kint esik az eső, fúj a szél, szálingózik a hó, gyújts meg egy erős, fűszeres aromájú illatgyertyát. Érezni fogod, ahogy a mély finom illat körbeölel.

Rendezd át, ha kell

Sok esetben, hiába fűt a radiátor, konvektor, nem tudja 100%-osan leadni a hőt. Oka egyszerű; egy bútor akadályozza benne. Érdemes a kanapét, az asztalt, a fotelt nem a fűtőtest közvetlen közelébe tenni.

Szellőztess

Az oxigénben dús levegő hamarabb felmelegszik, ezért még nagy hidegben is érdemes beiktatni napi 1-2 alapos szellőztetést.

Szellőztess! Az oxigénben dús levegő ugyanis hamarabb felmelegszik Forrás: Shutterstock

Cseréld le a nyílászárókat

Az apró réseken át, bizony folyamatosan hűl a szoba - éjjel-nappal. Lehetséges, hogy egyszerre nagyobb összegnek tűnhet, ám középtávon kifizetődik az ablakok és ajtók cseréje.

Szigetelj

Főként panelek esetén tapasztalható, hogy a szélső lakások fala jóval hidegebb a többinél. Ez nem csupán a komfortérzetet csökkenti, de a szoba hőmérsékletét is jelentősen csökkentheti. Ezt egyszerűen orvosolhatod; a legegyszerűbb megoldás a hőszigetelő festék – mely a benne található mikroszkopikus méretű üreges vákuumos kerámiagolyóknak köszönhetően kiváló hővezetési tulajdonsággal bír. A vékony polisztirol lap is kitűnő megoldás lehet, melynek felragasztásához kérd szakember segítségét, hogy elkerüld a különböző páratechnikai problémákat.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.