Így lesz tökéletes a tejhab - Trükkök nem csak kávéhoz

Forrás: Shutterstock -
tejhab cappuccino trükkök kávé2018 kávéfőző kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tejhab gyakorlatilag nem más, mint a tej melegítésének és gőzölésének csodás végeredménye. A baristák egész biztos, hogy azon az állásponton vannak, hogy kemény és dús tejhabot csak kávézókban tudnak a kávénkra varázsolni. Nos, ez egyrészt igaz, másrészt ma már nem lehetetlen a reggeli, vagy épp délutáni feketénket ezzel a „szépséggel” díszíteni.

Az emberek egyik fele imádja, a másik pedig ki nem állhatja; a tejhab nem csak a cappuccinók kiváltsága. A tejhabot elsősorban valóban az eszpresszó alapú kávékhoz szokták használni, de akár egy finom kakaó alapját is képezheti.

A tejhab nem csak a cappuccinók kiváltsága Forrás: Shutterstock

Bevallom, én igazi koffeinfüggővagyok, napi 3-4 kávét minimum elfogyasztok. Ami jó pár évvel ezelőtt igazi kiívásnak tűnt, az ma már játszi könnyedséggel megugorható léc; kávézó minőségű kávét készíteni otthon. Lássuk hát a tejhab készítésének trükkjeit.

A legegyszerűbb

Vegyél olyan kávéfőzőt, mely egy kis tejtároló és egyfajta szivattyú közreműködésével, egy gombnyomásra csodás tejhabot varázsol a frissen lefőzött kávédra. Nyílván ez a legkényelmesebb megoldás, de egyben a legdrágább is. Egy ilyen gép 100 ezernél kezdődik.

Kapszula party

A kapszulás kávéfőzök nagyon népszerűek, hiszen kiváló aromájú kávét készítenek. Az alap gépek mellett, külső tejhabosítóval rendelkezőt is lehet venni. Egyszerűen csak feltöltjük tejjel, és míg lefő a kávé, szuper tejhabot készít.

Az alap gépek mellett, külső tejhabosítóval rendelkezőt is lehet venni Forrás: Giphy

Az előző két lehetőségnél számolnunk kell a kávéba nem kerülő tej pazarlásával, hiszen egy már felgőzölt, meleg, habos maradékot nem fogunk tudni órákkal később felhasználni. A most következők esetén azonban nincs felesleg.

Kis kézi kütyü

Pár száz forintos tétel, és a leggyorsabb megoldás, ha egyszerűen veszel egy kézi tejhabosító készüléket. Lényegében úgy néz ki, mint egy mini habverő, ami kéz ceruzaelemmel működik. A tejet ekkor elő kell melegítened, de fontos, hogy ne forrald fel. Ezután egyszerűen csak beleteszed a tejhabosító végét, bekapcsolod, és lassan le-fel mozgatod. 10-15 másodperc alatt szuper kemény tejhabot kapsz, melybe már csak a lefőzött kávét kell beleöntened. Érdemes üvegbögrét, poharat használnod, hiszen az így kapott csodaszép, réteges kávékölteményt érdemes láttatnod. Én is ezt használom, a jó öreg kotyogós kávéfőző kombinációjával.

Rázd fel keményen

Találtam egy videót, amelyen egy zárható tetejű üvegbe tesznek tejet, megmelegítik, majd a mikrohullámú sütőből kivéve, az üveget lezárva, alaposan felrázzák és voilà, kész is a tejhab. Bevallom, szkeptikusan álltam a dologhoz, így ma reggel leteszteltem.

Nos, nekem egy tejhab kezdeményt sikerült csupán elérnem, de nem kizárt, hogyha a férjem rázta volna, az eredmény közelebb állt volna az ismert tejhab állagához. Mindenesetre, ha nincs más lehetőséget, egy próbát megér.

A kávézási szokásaid fényt derítenek az otthonod stílusára!

A kávézási szokásaid megmutatják, hogy ki vagy, ezzel együtt pedig azt is, hogy milyen otthon számodra a legideálisabb. Mutatunk négy alap kávéfogyasztó típust, és azt, hogy hozzájuk milyen otthon a legmegfelelőbb. Kávékedvelők, ezt nem szabad kihagyni!

Bármilyen tej jó?

A melegítés és a levegő bejuttatása, azaz a tejhab készítés lényegében az összesfajta tej esetén működik - a növényi alapúakat is beleértve. Azonban érdemesebb zsírosabbat választani, mivel ettől a kávé teltebbé és zamatosabbá válik.

A tejhabhoz érdemesebb zsírosabb fajta tejet használni, mert ettől a kávé teltebbé és zamatosabbá válik Forrás: Shutterstock

Tejhab variációk

A reggeli kakaó is sokkal finomabb a habos tejjel, sőt, akár friss gyümölcspürét is tehetsz bele. A jegeskávé esetén sem kell lemondanod róla: a lefőzött kávét önts jégkockatartóba és tett a fagyasztóba. Készíts tejhabos tejet, majd tegyél bele 2-3 kávé-jégkockát és élvezd a langyos, habos kávéélményt.

Álomotthonok - Kávékülönlegességek egy különleges kávéházbanhttp://www.life.hu/otthon/20160504-alomotthonok-igy-keszul-egy-budapesti-kavehaz-szen-molnar-tamas-belsoepitesz.htmlÁlomotthonok sorozatunk következő részében kilépünk az egyedi módon felújított családi házak és luxusvillák tengelyéből, és az üzleti élet felé vesszük az irányt: egy újonnan nyíló, dizájnos budapesti kávézó belső kialakításának rejtelmeibe engedünk betekintést. Otthon--Imádod a kávét? Kávés kiegészítők, amikre neked is szükséged vanhttp://www.life.hu/otthon/20160408-kavezas-nelkulozhetetlen-kaves-kiegeszitok-otthonra.htmlVan, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja - de bármilyen kávéfogyasztó is legyen az ember, vannak bizonyos nélkülözhetetlen kellékek, amelyek egy kávéimádó otthonából sem hiányozhatnak. Otthon--Nem is sejtenéd, mire jó a kávézacchttp://www.life.hu/otthon/20150420-erre-jo-a-kavezacc.htmlValószínűleg te is mindig kidobod a kávézaccot, miután megfőzted a reggeli feketét. Pedig nem kellene! Cikkünkből megtudhatod, mennyi mindenre lehet használni a kávézaccot akár a napi szépségrutinod részeként, akár takarításhoz. Sőt, még a bolhairtót is megspórolhatod. OtthonThinkstockPénztárcabarát lakberendezési tippek - Újítsd meg az otthonod!http://www.life.hu/otthon/20180228-penztarcabarat-lakberendezesi-tippek-ujitsd-meg-az-otthonod-lakasod.htmlMindenki szép, kellemes hangulatú otthonra vágyik, de nem mindenki tud erre több száz ezer forintot rászánni. Egyszerű, pénztárcabarát megoldásokat hoztunk, melyekkel könnyen felfrissítheted otthonodat. Otthon--A ház, ami kevesebb mint 20 négyzetméter, mégis tágas – Maximális helykihasználáshttp://www.life.hu/otthon/20180301-kevesebb-mint-20-negyzetmeter-megis-tagas-a-maximalis-helykihasznalas-haz.htmlAna White egy 19 négyzetméter alapterületű és 4 méter belmagasságú pótkocsit alakított át, hogy keze alatt egy csodálatos, ám igen apró alaszkai házzá alakuljon. A kis férőhely, bizony remek lehetőségeket kínált, hogy új megoldásokat fedezhessen fel, a helykihasználás jegyében. OtthonOrigoIndokolatlan díszpárnák - Alámerültünk a lakberendezés internetes Mariana-árkábahttp://www.life.hu/otthon/20180130-furcsa-es-vicces-diszparnak-amiket-online-megrendelhetsz.htmlA díszpárnák hihetetlen módon fel tudják dobni az egyébként egysíkú enteriőrt is. Lehetnek a bevetett ágyon, fotelekben, de a hagyományos helyük a kanapén van. A klasszikus szögletes és kerek formák mellett, ma már számos alakú díszpárnát lehet kapni, a rajtuk lévő mintákról nem is beszélve. Most olyanokat hoztunk, melyeket könnyedén meg tudsz rendelni, de jogosan tehetjük fel a kérdést; miért tennéd? Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.